La dessalinitzadora del Prat de Llobregat és una de les infraestructures que aquest dissabte, en el marc del Dia Mundial de la Meteorologia i del Dia Mundial de l’Aigua, ha obert portes als ciutadans. Les places per a les visites guiades que s’hi han organitzat s’han acabat, en certa manera, per l’interès que ha creat aquesta instal·lació en el context de sequera actual.

El fet de poder fabricar aigua dolça i potable a partir de l’aigua del mar, ha captivat molts dels visitants, com la Maria Josep Rodríguez. És professora d’institut i ha suggerit que visitar la dessalinitzadora del Prat “és una sortida ideal perquè els alumnes es conscienciïn que cal estalviar aigua” perquè tot i que les darreres pluges puguin convidar a l’optimisme, la manca d’aigua “és un problema”, ha afegit.

A d’altres, com en José Luis Rangel, que treballa en una planta petita d’osmotització d’aigua, l’ha sorprès saber que “l’índex de consum d’aigua osmotitzada a Barcelona és del 45 %“. Una dada que serveix per entendre com de capital és la planta del Prat de Llobregat en el sistema de proveïment d’aigua de l’àrea metropolitana.

La dessalinitzadora funciona a ple rendiment

Fa un any que la planta funciona a plena capacitat i s’estan produint 180 milions de litres d’aigua diaris —permetrien omplir cada dia 60 piscines olímpiques—. És una capacitat de producció que pel Gerard Beltran, estudiant, serveix per prendre consciència: “Aprens d’on surt l’aigua de l’aixeta i quin és el consum que en fem i l’ús que li donem a l’aigua”, ha subratllat.