Dia Meteorològic Mundial 2024
foto: OMM

Com cada 23 de març, se celebrarà el Dia Mundial de la Meteorologia, enguany amb el lema “A l’avantguarda de l’acció per al clima”. El dia abans també se celebrarà el Dia Mundial de l’Aigua i, per acostar aquesta temàtica als ciutadans, el Govern obrirà portes de manera gratuïta a tot un seguit d’instal·lacions amb inscripció prèvia.

El Dia Mundial de la Meteorologia, el 23 de març

El dia 23 de març es commemora la creació, l’any 1950, de l’Organització Meteorològica Mundial (OMM), que s’encarrega de facilitar la cooperació entre serveis meteorològics, promoure la instal·lació i el manteniment de xarxes i estacions de mesura, i estandarditzar la manera de agafar i tractar les dades, així com de validar els rècords meteorològics, entre altres tasques.

Des del 1961, cada any se celebra l’efemèride per part del conjunt de la comunitat meteorològica de tot el món al voltant d’un tema concret. Enguany, amb “A l’avantguarda de l’acció per al clima”, la temàtica vol fer referència a prendre mesures urgents per combatre un canvi climàtic que, segons la mateixa OMM, ja té uns efectes visibles i que seran catastròfics si no s’actua de seguida. En aquest sentit, apunten que cal fer que les nostres comunitats siguin més resilients i preparar-les per limitar l’impacte d’un clima més extrem.

El Dia Mundial de l’Aigua, el dia 22 de març

Paral·lelament, l’Assemblea de les Nacions Unides va assignar el 22 de març del 1993 com el Dia Mundial de l’Aigua.

Enguany, amb el lema “Aigua per la Pau”, es vol fer èmfasi en l’aigua com a element que pot crear pau, però també crear conflictes, en el sentit que quan l’aigua potable és escassa o la població té dificultats per accedir-hi, pot comportar tensions, però que amb la cooperació es poden solucionar.

El canvi climàtic, en aquest sentit, pot contribuir a tensionar encara més algunes zones.

Visites gratuïtes a depuradores, radars i estacions meteorològiques

alguns dels llocs que es poden visitar

El proper dissabte, 23 de març, coincidint amb aquesta doble celebració, el govern, en associació amb el Servei Meteorològic de Catalunya i l’Agència Catalana de l’Aigua, obrirà les portes d’algunes de les instal·lacions relacionades amb l’aigua i la meteorologia, com són depuradores, dessalinitzadores, potabilitzadores, radars meteorològics i estacions meteorològiques.

Algunes d’aquestes instal·lacions estaran abanderades per alguns dels homes i dones del temps més coneguts de Catalunya.

Les activitats, obertes a tots els ciutadans, són gratuïtes, però necessiten inscripció prèvia. A Barcelona es podrà visitar l’Observatori Fabra i, ben a prop, hi ha la possibilitat de conèixer de primera mà el funcionament de la depuradora i estació de regeneració del Prat de Llobregat, o la dessalinitzadora del Llobregat.

La resta de visites possibles s’estenen per tota la geografia catalana, cosa que, coincidint en dissabte, pot ajudar molts a planificar alguna sortida d’un dia a l’aire lliure.

Recordeu que cal inscripció prèvia i que algunes activitats ja tenen ben poques places lliures.