mesura temperatura aigua del mar
Diego Lázaro realitzant una observació. Arxiu 2019

La temperatura desmesurada de les darreres setmanes, juntament amb la calma meteorològica actual, ha comportat també un augment clar de la temperatura de l’aigua del mar a Barcelona, que aquest mes de març ha marcat dos rècords setmanals.

L’aigua del mar, un mes avançada

Segons dades facilitades per Diego Lázaro, que des de l’any 2006 pren la mesura setmanal de la temperatura de l’aigua del mar a l’espigó del Gas, l’aigua marcava aquest dijous una temperatura de 15,5 ºC a un metre de fondària.

Es tracta, segons el mateix observador, de la temperatura de l’aigua del mar més alta registrada en aquest moment de l’any i ja és el segon cop que assoleix el rècord setmanal en aquest mes de març, després dels 14,5 ºC (també rècord) del 7 de març.

D’aquesta manera, la temperatura de l’aigua del mar marca actualment valors més propis de finals d’abril que de finals de març. L’aigua del març, igual que la temperatura en superfície, també va prop d’un mes avançada al que tocaria.

Ja fem camí cap a l’estiu

Amb aquestes dades, és ja molt més que probable que aquesta pujada ens encamini cap als valors estiuencs que arribaran durant els propers mesos.

El valor mínim anual, que normalment arriba entre el febrer i març, haurà arribat enguany durant la primera setmana de l’any, amb 13,5 ºC pocs dies després de Reis. Les dues primeres setmanes de l’any són, de moment, les úniques que han tingut una temperatura inferior a la mitjana.

Ara arriba la Setmana Santa amb un canvi de temps que pot tornar-nos la fresca de finals d’hivern. Tornarà el vent de nord i, amb això, la temperatura de l’aigua del mar, amb molta probabilitat, baixarà de manera important.

L’aigua dels oceans fa un any que marca rècord rere rècord

Els rècords no són pas exclusius de casa nostra, ni tan sols d’un Mediterrani que també se sobreescalfa de manera clara.

temperatura de l'aigua del mar als oceans
Font: ClimateReanalyzer.org, Climate Change Institute, University of Maine

La temperatura dels oceans al món (entre les latituds 60ºN i 60ºS) fa ja una mica més d’un any que marca sistemàticament rècords diaris un darrere de l’altre. Més d’un any amb dades extraordinàries difícils d’encaixar des del punt de vista climàtic i que per a alguns científics ens pot encaminar cap a un escenari del tot desconegut.

temperatura mundial

Paral·lelament a aquests rècords sistemàtics de temperatura de l’aigua dels oceans, es veu també una pujada clara en la temperatura de l’aire a tot el món que ja fa nou mesos que marca rècords històrics.