cadi-neu-pantans-sequera
La neu de la cara sud del Cadí tributa a la vall del Llobregat

Les altes temperatures de les darreres jornades, amb valors positius fins i tot als cims dels Pirineus, han continuat accelerant el desgel de la neu que va caure ara fa uns dies, entre el 8 i el 9 de març. L’augment de cabal dels rius del Pirineu oriental ha estat modest des de llavors, però suficient per trencar la tendència negativa de les reserves d’aigua dels darrers mesos.

Així han variat les reserves des de principis de març

El dijous 7 de març, el dia abans de l’arribada de la pluja i la neu, el conjunt dels embassaments de les conques internes de Catalunya es trobaven al 14,44 % de capacitat i el volum d’aigua acumulada era de 100,3 hm3.

Actualment, a dia 20 de març, les conques internes es troben gairebé un punt percentual per sobre, concretament al 15,38 %. El volum contingut pel conjunt d’embassaments és de 106,8 hm3. L’augment, per tant, ha estat de 6,5 hm3, una mica més de tota l’aigua que conté ara mateix el pantà de Sau.

El canvi de nivell respectiu dels diversos embassaments ha estat el següent:

Embassaments (%)7 de març20 de març
Sau1,21 %3,63 %
Susqueda20,97 %20,81 %
Darnius-Boadella11,24 %11,61 %
Baells19,24 %20,45 %
Llosa Cavall15,95 %16,39 %
Sant Ponç25,02 %28,67 %
Foix56,15 %59,06 %
Riudecanyes2,63 %2,71 %
Siurana3,11 %3,06 %
Estat dels embassaments. Font: ACA

Per què no s’han omplert els pantans?

La precipitació recollida a principis de març, malgrat ser notable i superar els 50-60 litres per metre quadrat a les capçaleres, va arribar després de mesos sense pràcticament ploure o nevar. El sòl era eixut i bona part de la precipitació caiguda va ser absorbida pel terreny. Només una petita fracció va arribar als rius en forma d’escorriment.

A banda, a les cotes mitjanes i altes la precipitació va caure en forma de neu i ha calgut esperar uns dies per tal que s’incorporés al sòl gràcies a la fusió. També convé tenir ben present que la nevada de principis de març va ser pràcticament l’única amb cara i ulls de la temporada al Pirineu i el Prepirineu orientals i que va arribar després de setmanes sense gairebé gens de neu a les muntanyes.

Evolució del gruix de neu a Núria. Font: ICGC

Finalment, convé tenir present que l’aportació d’aigua procedent de la fosa de la neu de les capçaleres del sistema Ter-Llobregat, per més neu que hagi caigut, és sempre relativament reduïda en comparació amb la de la conca de l’Ebre. Això es deu que la superfície potencial innivada a l’hivern a les capçaleres de les conques internes és de dimensions reduïdes. Es tracta, bàsicament, de les capçaleres del riu Cardener (Port del Comte), del Llobregat, del Bastareny i la riera de Saldes (Cadí-Moixeró) i del sistema Ter i el Freser, aquest darrer, sí, amb una superfície més notable.

Neu acumulada el 18 de març a les capçaleres del Cardener-Llobregat (esquerre) i del Ter-Freser (dreta). Font: Terra (NASA)

Es veu pluja als mapes del temps?

A curt termini només es preveu la possibilitat d’algun ruixat de tarda puntual en punts del Pirineu oriental entre dijous i divendres. La setmana vinent, per contra, podria ser força més inestable.

Per bé que encara hi ha força incertesa, de mica en mica els diversos models de previsió generalistes van apuntant a la possibilitat que una borrasca atlàntica, associada a força aire fred en altura, pugui afectar de forma bastant directa Catalunya els primers dies de Setmana Santa.

Els mapes de previsió setmanal del model centreeuropeu (ECMWF) també van en aquesta línia i anuncien que la pluja podria ser superior a l’habitual durant la setmana del 25 de març a l’1 d’abril.