nit de Sant Joan
La pirotècnia dispara els nivells de partícules durant la nit de Sant Joan

Falten encara alguns dies per a la revetlla de Sant Joan i els models ja ens deixen entreveure quina situació meteorològica podria marcar enguany aquesta nit màgica, però no la més curta de l’any, i el dia de Sant Joan.

Xàfecs de tarda abans del cap de setmana

Els models a curt termini anuncien que la calor i la bonança dels primers dies de la setmana a Barcelona, i en el conjunt del territori, donaran pas a una temperatura una mica més moderada a partir de dijous i possibilitat de xàfecs de tarda entre dijous i divendres cap al nord del país. Divendres, els ruixats podrien ser més generals, i afectar diverses comarques de l’interior i prelitoral, però són menys probables a la costa.

Revetlla tranquil·la i Sant Joan totalment estiuenc

El model americà GFS i l’europeu ECMWF dibuixen un mapa similar per a aquell dia, protagonitzat per  una borrasca atlàntica centrada al sud-oest del Regne Unit, i per altes pressions al mediterrani occidental i a Catalunya. En altura no s’aprecia, ara per ara, suficient aire fred per tal que es generin xàfecs o tronades de tarda abans de la revetlla o durant el dia de Sant Joan.

Tot plegat fa pensar que la revetlla serà molt tranquil·la pel que fa al temps a Barcelona i en el conjunt del país. La temperatura, després de recular entre dijous i divendres, remuntarà el cap de setmana i sobretot de cara a Sant Joan. La calor seria notable el dia de Sant Joan, amb màximes a l’entorn —o lleugerament per sobre— els 30 ºC al prelitoral,  i al voltant dels 28 ºC a la ciutat de Barcelona. Els dies posteriors es preveuen, a dia d’avui, encara més càlids.

El model GFS (font: wetterzentrale) indica per la nit de la revetlla de Sant Joan una glopada d’aire càlid al damunt nostre

La nit de la revetlla també notarem clarament sensació d’estiu pel que fa al termòmetre, ja que la temperatura mínima difícilment baixarà del llindar dels 20 ºC a la ciutat de Barcelona. Nit tropical vora el mar, com sol ser habitual estadísticament per aquestes dates.

Recordeu que aquest pronòstic podria variar de cara als pròxims dies i s’anirà actualitzant de forma regular. A btveltemps seguirem l’evolució dels models meteorològics al llarg de la setmana.