Foto Sant Mateu
Aspecte actual dels prats i boscos a la serralada Litoral. Foto: M.Cascante

Un 2018 excepcional pel que fa a precipitació va donar pas a una tardor i un hivern secs, amb poca pluja i neu arreu, també al Pirineu. La manca de pluja i neu la van patir sobretot boscos, prats i sembrats, no tant els pantans pel fet de partir de nivells excel·lents a finals de tardor.

El primer quatrimestre del 2019 va ser el més sec des del 1914 a l’Observatori Fabra, amb només 59 litres de precipitació. Va caure només un 30% de la pluja que tocaria. El maig, per contra, va ser clarament plujós, va ploure gairebé el doble del que tocaria a Collserola, on es van totalitzar 109 litres per metre quadrat. La pluja del mes de maig va fer reverdir de cop boscos i sembrats.

La verdor es manté encara força bé a Collserola gràcies a la pluja del dia 11 de juny, que va deixar registres notables de precipitació, i a la calor molt moderada d’aquest mes on som i de les últimes setmanes.

Estat de la sequera als boscos i sembrats del país

Per analitzar el grau de sequera s’utilitza l’índex de precipitació estàndard. Aquest índex permet avaluar el dèficit, o l’excés, de precipitació al territori per a una varietat d’escales temporals. Els intervals més curts –inferiors a nou mesos– són útils per estimar la humitat del sòl, un aspecte rellevant per a boscos, prats i sembrats.

Si ens fixem en el mapa del Servei Meteorològic de Catalunya que analitza els darrers sis mesos podem comprovar que en alguns punts del Barcelonès predominen les tonalitats ocres, és a dir, condicions de normalitat. Molt a prop, però, hi veiem zones pintades de taronja, un color que indica sequera moderada.

Les zones més perjudicades s’emplacen cap a les comarques gironines, sobretot al prelitoral i punts de la Costa Brava sud.  Les Terres de l’Ebre i àrees del Pirineu Occidental també pateixen actualment sequera forta o fins i tot excepcional. 

L’estiu és l’estació més seca de tot l’any a molts sectors del país, sobretot al litoral i el prelitoral. A partir d’ara i fins a finals d’agost, malauradament, els episodis de pluja general seran poc probables. Les tempestes només sovintejaran moltes tardes al Pirineu, el Prepirineu i en alguns sectors interior del nord-est de Catalunya. Índex de precipitació estàndard

Índex de precipitació estàndard en la finestra de sis mesos. Font: Meteocat

Estat dels embassaments

Els pantans catalans mantenen nivells més que acceptables, una bona notícia pel fet de trobar-nos a les portes de l’estiu. Segons dades de l’Agència Catalana de l’Aigua els embassaments de les conques internes —que abasteixen d’aigua Barcelona i l’entorn metropolità— es troben actualment al 83 % de capacitat, nou punts per sota del volum d’ara fa exactament un any, sis per sota la mitjana dels darrers 10 anys per aquestes dates.