El Parc Natural de la Serra de Collserola és un dels punts de la ciutat que més s’ha de vigilar de cara a la revetlla i la festivitat de Sant Joan. Perquè, tot i la prevenció, és el moment de l’any amb més alarmes d’incendi. Especial precaució han de tenir els veïns dels barris de muntanya, on està prohibit celebrar la revetlla amb petards.

Xavier Lago, coordinador central de prevenció d’incendis al Parc de Collserola, explica que els focs se solen concentrar el dia de Sant Joan, quan la gent acaba de gastar els petards que li han quedat de la revetlla. Però tant la nit de Sant Joan com els dies previs i posterior són el període en què s’originen més alarmes de risc d’incendi a Collserola. Si en un dia d’estiu poden haver-hi unes cinc alarmes, durant aquestes dates augmenten fins a 18.

Coets, la principal causa dels focs

Per aquesta raó, està totalment prohibit llançar petards i coets a menys de 500 metres de les zones forestals . Això vol dir que a “tots els barris de l’interior de Collserola està prohibidíssim fer revetlles amb petards”, explica Joan Capdevila, cap de prevenció d’incendis del parc.

Des del Consorci de Collserola també alerten del perill dels coets que es tiren des de la zona urbana de Barcelona. “Tenim molts incendis que es provoquen a la ronda de Dalt provocats per coets que es tiren des de terrasses”, assegura Capdevila.

Campanya de prevenció d’incendis

Al juny, el Parc de Collserola ha posat en marxa la campanya de prevenció d’incendis amb 13 torres de vigilància a tota l’àrea metropolitana.  Set d’aquestes torres estan situades al parc, i per la revetlla allargaran el seu horari fins passada la mitjanit.