L’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) ha constatat que l’estiu meteorològic actualment és cinc setmanes més llarg que als anys 80. Afirma que l’estiu més calorós solia començar al 15 de juliol i s’allargava fins al 16 de setembre. Actualment, comença l’11 de juny i finalitza el 22 de setembre.

Dins de les dades de tota la península, els llocs més afectats per aquest allargament estival són Catalunya, tal com va explicar Javier Martín Vide, catedràtic en geografia física de la Universitat de Barcelona. També ho són les Balears, el sud de Galícia i el centre i oest de la Meseta.

L’escalfament del mar, una de les causes principals

Ara la temperatura de l’aigua del mar a la Barceloneta és de 15 ºC i la temperatura que es podria considerar normal per a aquesta època de l’any seria d’1,1 ºC menys. Aquest escalfament marí ha estat la tendència de tot aquest hivern i, segons els estudis de l’Aemet, la temperatura marina ha augmentat 0,34 ºC per dècada des del 1990.

Es dispara el nombre de nits tropicals

Un altre dels trets remarcables d’aquest estudi és l’augment de les nits tropicals, és a dir, temperatura nocturna per sobre dels 20 ºC. Durant el 2018, a Barcelona, se’n van compatibilitzar més de 100 i això, segons el Ministeri de Sanitat, perjudica la salut i augmenta la mortalitat, igual que l’efecte illa de calor i que també es dona a la nostra ciutat. Aquest fenomen provoca una anomalia tèrmica al centre de la ciutat en relació amb la perifèria, sobretot en els valors de temperatura mínima. És així com la població que viu en grans ciutat, com Barcelona, té més afectacions a la salut que la que viu en zones menys urbanitzades.

De fet, dels 58 observatoris meteorològics analitzats, de tota la península, el que presenta valors més extrems és el de Barcelona-aeroport del Prat. En aquest sentit, destaquem el rècord de calor que va assolir el gener de l’any passat, quan es va arribar als 23,8 ºC en ple hivern.

Efectes perjudicials sobre la salut

Segons aquest estudi i amb dades del Ministeri de Sanitat, entre el 2006 i el 2017 van morir 83 persones per cop de calor i entre 2004 i el 2016, va haver 446 morts per exposició excessiva a la calor. Conclouen que hi ha una relació clara i elevada entre temperatura màxima i mortalitat.

Aquí pots recuperar l’especial sobre canvi climàtic de betevé:

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”Xoc climàtic: Una mirada de betevé sobre el futur de Barcelona” style=”flat” shape=”square” color=”pink” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2beteve.cat/contaminacio-barcelona-canvi-climatic/|||” css=”.vc_custom_1540210221769{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}”][/vc_column][/vc_row]