Foto: Ingrid Sabaté

Les dades pluviomètriques condicionen l’emmagatzemament d’aigua als pantans. Venim d’un 2018 amb registres molt bons de pluja, malgrat ara acumulem tres mesos seguits secs. A més, les altes temperatures han facilitat el desglaç de la neu del Prineu, força més aviat que no pas l’any passat. És així com, actualment, els embassaments de les conques internes de Catalunya tenen un 27 % més d’aigua que l’any passat, però aquesta xifra es preveu que segueixi disminuint si no arriba aviat un episodi plujós més o menys intens.

foto: Ingrid Sabaté, Can Borrell

L’hivern acostuma a ploure poc a casa nostra, però durant el mes de desembre del 2018 només va caure un 10 % de la pluja habitual per a l’època i durant el gener d’aquest 2019, només un 35 % de la pluja mitjana prevista per a aquest mes a l’Observatori Fabra. Al febrer es van recollir només 4,6 litres per metre quadrat a l’Observatori Fabra (només un 10 % del que és habitual), sent així el quart mes de febrer més sec des de 1914. A més, aquest mes de març també està sent molt anticiclònic i, segons els mapes del temps a mitjà termini, haurem d’esperar fins a la segona setmana d’abril perquè canvi aquesta tendència climàtica.

Com es troben els embassaments propers a Barcelona?

Els embassaments de les conques internes de Catalunya, les que abasteixen d’aigua la ciutat, es troben al 85 % de capacitat. Fa un any es trobaven al 58 %.

L’embassament més gran, el de Susqueda, està al 86 % de capacitat. El de Sau, el segon més gran, al 73 %, i la Baells, el tercer més gran, al 91 %. El segueix el pantà de la Llosa del Cavall, ple fins al 98 % de capacitat.

Dels nou pantans que formen les conques internes de Catalunya, el pantà que està més buit és el de Siurana, on l’aigua arriba just a la meitat (52 %).