29La contaminació atmosfèrica és una assignatura pendent de la ciutat, tal com va posar de manifest la Segona Cimera per la Qualitat de l’aire a Barcelona que es va celebrar dilluns. Es va acordar reduir un 30 % les emissions atmosfèriques en els propers 15 anys, ja que la cimera coincideix amb dies amb nivells per sobre dels permesos per l’Organització Mundial de la Salut. Des de divendres passat, 22 de març, les partícules en suspensió a l’atmosfera (PM10) són molt elevades. Concretament, i segons les estacions de mesura de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA), la ciutat fa set dies que té registres entre regulars i dolents, és a dir, que en una taula de cinc nivells ens movem entre el tres i el quatre.

Sisè dia amb valors dolents de PM10 al Poblenou

Diumenge, 24 de març, es van assolir valors dolents de PM10 a l’estació de mesura del Poblenou. Són valors mitjans de les darreres 24 hores. Dilluns van ser regulars, però aquest dimarts, dimecres i dijous han tornat a pujar fins a registres dolents. Aquest divendres han baixat fins a registres regulars. Al centre de la ciutat, però, han millorat respecte l’inici de setmana. La causa que provocaria índex alts de contaminació al Poblenou és una incògnita, ja que tècnics del Departament de Territori i Sostenibilitat han revistat l’estació de mesura i no té cap problema tècnic.

font: Departament de Territori i Sostenibilitat del 26/03/19

 

Font: Departament de Territori i Sostenibilitat, 27/03/19
Font: Departament de Territori i Sostenibilitat, 28/03/19
Font: Departament de Territori i Sostenibilitat, 29/03/19

La Direcció General de Qualitat Ambiental de la Generalitat de Catalunya ja va activar, entre el 28 de febrer i el dia 4 de març, l’episodi per contaminació atmosfèrica en PM10 (partícules en suspensió de menys de 10 micres).

El vent de gregal, no prou aliat en la dispersió de contaminats

Al llarg de la tarda de dimarts es va reforçar el vent de gregal i va arribar a cops de 50 km/h a la ciutat, malgrat això només va facilitar la davallada de PM10 al centre de la ciutat (de valors regulars dimarts, a valors moderats dimecres). L’estació de mesura ubicada al Poblenou segueix marcant aquest divendres al matí valors regulars, mitjans de les darreres 24 hores. Esperem que el canvi de temps previst per al final del cap de setmana faciliti la dispersió de contaminats atmosfèrics. Com sempre, en farem un seguiment a través de les xarxes socials de @btveltemps