Barcelona feia temps que no veia ploure tan poc en un inici d’any. Aquest 2019 ha començat amb una tònica de sequera i manca de pluja. De fet, els darrers quatre mesos (des del desembre), hem tingut persistència de molts períodes anticiclònics i absència de precipitacions, cosa que està provocant un inici d’any pluviomètric històric i sense precedents.

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”Temps a Barcelona: Previsió i temperatura per als propers 7 dies” style=”flat” shape=”square” color=”pink” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/temps-barcelona/|||target:%20_blank|” css=”.vc_custom_1542209372527{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}” el_id=”caixa-vermella”][/vc_column][/vc_row]

Rècords a l’Observatori Fabra

Aquest 2019, hem acumulat entre 15 i 25 litres/m2 a bona part de la regió metropolitana. En el cas estricte de la ciutat de Barcelona, a l’Observatori Fabra s’han acumulat 23,2 litres/m2. Segons l’observador Alfons Puertas, és el segon inici d’any més sec de tota la història de l’Observatori, des que se’n tenen registres (1914), només superat pels 20.5 litres del 1957. 

D’altra banda, si al llarg de l’abril no cauen més de 44,3 litres/m2, també superarem el rècord dels quatre primers mesos més secs de l’any en tota la història des del 1914. El rècord el té actualment el període comprès entre l’1 de gener i el 31 d’abril de 1995, quan es van registrar 67,5 litres/m2.

 

Quatre mesos sense pluja abundant a Barcelona

L’últim període de pluja abundant en tota la regió metropolitana va tenir lloc a finals de novembre, en què molts observatoris van superar els 50 litres/m2. Des de llavors, hem tingut períodes de precipitació poc destacables. Durant el mes de desembre, les precipitacions amb prou feines van acumular 5 litres/m2 en tot el mes. Quant al gener, destaca el dia 20, el dia que ha plogut més en tot l’hivern i només van caure entre 10 i 20 litres/m2 a bona part de la ciutat, que també va ser el darrer dia amb precipitacions més o menys importants. A partir de llavors, al febrer vam tenir una calamarsada, però va deixar quantitats molt minses de precipitació, inferiors als 5 litres/m2. Des d’aquell 2 de febrer, ja pràcticament no ha plogut més en tota la regió metropolitana, només algunes dècimes de litre el 13 de març.

El cas d’enguany, a diferència d’altres sequeres, és molt peculiar, ja que normalment és més progressiu el traspàs de superàvits de precipitacions a sequeres. En aquesta ocasió, hem passat de rècords de precipitacions, el 2018 amb més de 1.000 litres/m2, a rècords de sequera.