Mapa isobàric previst per dilluns 25 de març. Altes pressions a l'oest d'Europa. Font: GFS/Meteociel

La pluja no arriba a Barcelona i ja fa molts dies que no plou. Concretament fa més d’un mes i mig que no cau més d’un litre per metre quadrat a la ciutat. Malgrat que han caigut quantitat inferiors al litre de forma més recent, aquest llindar no s’ha superat des del dia 1 de febrer, jornada en la qual en van caure 5 litres a la Zona Universitària, 4 al Guinardó o 3 a Gràcia.

La sequera es comença a fer notar visualment des de fa unes setmanes, sobretot des de l’arribada de valors plenament primaverals pel que fa al termòmetre. La manca d’aigua es fa aparent en superfície, al sotabosc, per bé que en profunditat encara es manté certa humitat gràcies a les abundants precipitacions de la tardor.

Els embassaments també, de moment, es troben força plensal 85 % de capacitat de mitjana en el cas de les conques internes.

Sense rastre de pluja a curt i mitjà termini

Les altes pressions ens continuaran afectant de ple al llarg del cap de setmana i bona part de la setmana vinent. L’anticicló se centrarà a la vertical de les illes Britàniques, tot garantint l’estabilitat meteorològica a bona part d’Europa.

Les borrasques, fins a mitjans de la setmana vinent, continuaran desfilant o bé molt cap al nord —en latituds polars—, o bé molt cap al sud, cap al nord d’Àfrica. Curiosament, els pròxims dies, s’esperen xàfecs a l’entorn de les illes Canàries, el Marroc o fins i tot al centre d’Algèria i a Tunísia.

mapa pluja GFS
Mapa de precipitació previst per dimecres 27 de març. Font: GFS (Westwind.ch)

La bonança tèrmica tornarà a ser notícia els pròxims dies, amb màximes a l’entorn dels 20 graus a Barcelona. De cara a mitja setmana, però, l’anticicló es començarà a desplaçar cap a l’est, cap a centreuropa, un fet que permetrà l’arribada d’aire més fresc en altura, quelcom que es notarà en superfície en forma de temperatures més moderades.

Els mapes insinuen alguns canvis, a mitjà termini, tot coincidint amb el canvi de mes. Els primers dies del mes d’abril podrien ser més moguts a causa de l’arribada d’una borrasca i d’aire fred en altura, un pronòstic que, a més d’una setmana vista, caldrà agafar amb pinces a causa de la baixa fiabilitat.

Abril i primavera plujosa

Els mapes a curt i mitjà termini són gairebé desesperants, però els de llarg termini —els estacionals—  són, ara per ara, molt més optimistes.

Els models de previsió de l’agència nord-americana NOAA indiquen que l’abril podria ser més plujós de l’habitual a Catalunya, així com a d’altres sectors del Mediterrani. La precipitació, en canvi, se situaria força per sota la mitjana a moltes regions del centre i el nord d’Europa. Aquest fet ens pot fer pensar que l’anticició continuarà rondant pel centre i el nord del continent europeu els mesos vinents, un escenari que podria afavorir les borrasques o la presència d’aire fred en altura a latituds més baixes, al voltant del Mediterrani.

El maig també s’entreveu més plujós del normal a bona part de Catalunya, per bé que en menor mesura que l’abril. El juny, igualment, podria deixar-nos més precipitació de l’habitual.

Finalment, per tenir una idea del que es considera “normal” pel que fa a precipitació, convé recordar que, de mitjana, a l’abril es recullen 53 litres a Barcelona (O. Fabra), al maig 58 i al juny 30 litres per metre quadrat.

mapa NOAA anomalia pluja abril
Anomalia de precipitació prevista per al mes d’abril. Font: NOAA