imatge del Pirineu
Aspecte actual del Pirineu Oriental des del Puigllançada. Foto: M.Cascante

Fa més d’un mes i mig que no cau més d’un litre per metre quadrat a Barcelona. La manca de precipitacions no és exclusiva de la costa, és també una constant arreu del país, fins i tot al Pirineu i el Prepirineu, on fa setmanes que no neva de forma general i abundant.

Malgrat que enguany es fa molt evident la manca de neu, sobretot si ho comparem amb l’excepcional any 2018, convé recordar que l’hivern és l’estació més eixuta de l’any a bona part del Pirineu. La neu a la serralada sovint es fa més present a la primavera que no pas durant l’estació freda.

Les imatges comparatives del satèl·lit de la NASA evidencien la diferència de situació entre el present 2019 i l’any precedent.

imatge neu NASA
Imatge del Pirineu el 15 de març de 2019. Font: NASA
imatge NASA Pirineu
Imatge del Pirineu a finals de març del 2018. Font: NASA

Una tercera part de la neu que s’acumulava ara fa un any

La reserva d’aigua equivalent en forma de neu és clarament inferior a la d’ara fa un any. Segons les últimes dades de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre, aquesta setmana la neu acumulada a la conca de l’Ebre, és a dir, al vessant català, aragonès i navarrès, sumava un total de 875 hm3 d’aigua equivalent en forma de neu, un valor clarament per sota la mitjana d’aquestes dates (1803 hm3) i tres vegades inferior a la d’ara fa exactament un any, de 2704 hm3.

Sumant els registres corresponents a les conques catalanes del riu Segre, el Valira (Andorra), el Noguera Pallaresa, el Noguera Ribagorçana i el Garona, el total d’aigua equivalent en forma de neu actual és de 557 hm3, un registre clarament inferior als 1440 hm3 d’ara fa exactament un any.

Les estacions automàtiques del Servei Meteorològic de Catalunya que mesuren el gruix de neu també van en la mateixa línea, és el cas, per exemple, l’estació de Malniu-Meranges, a la Cerdanya.

Possible canvi de temps coincidint amb l’arribada del mes d’abril

De moment, els mapes del temps continuen sense anunciar ni pluja ni neu al Pirineu. Caldrà esperar com a mínim una setmana, fins que l’anticicló comenci a mostrar símptomes de desgast i permeti l’arribada d’alguns canvis.

Els models estacionals són força optimistes, de moment, de cara al mes d’abril, el qual s’entreveu fins i tot més plujós del normal al nostre entorn.