Embassament de la Baells. Font: ACA

Tot i la llevantada de finals d’octubre, que va deixar pluges abundants a bona part del territori, la situació de les reserves hídriques no ha millorat en excés. De fet, els embassaments han tornat a entrar en una tendència a la baixa des de fa ja més d’una setmana.

Per sota del llindar del 60 %

La situació no és encara preocupant, però el cert és que no s’arriba al 60 % del volum total emmagatzemat, cosa que manté la prealerta per sequera activada per l’Agència Catalana de l’Aigua ja fa gairebé un parell de mesos.

Ter Llobregat, millor que la resta de conques

Els embassaments que abasteixen Barcelona (el sistema Ter Llobregat) queden a molt poc de la marca del 60 % i se situen al 59,72 % de la capacitat total.

L’embassament de Sant Ponç és el que actualment gaudeix d’un tant per cent més elevat d’aigua emmagatzemada, per bé que també és el més petit de les conques del Ter Llobregat. Per contra, el sistema Sau Susqueda és el que en té menys i també el que més aigua pot emmagatzemar.

Estat dels embassaments el 19 de novembre del 2019

La situació, però, és més complicada a la resta de conques. És cert que els grans aiguats de finals d’octubre han canviat l’aspecte del pantà de Siurana (que ara està al 60 % de la capacitat total), però es manté la situació molt complicada al pantà de Riudecanyes (només al 28 %) i també a Boadella, a l’Empordà (només al 43 %).

Més aigua de les dessalinitzadores

Entre les mesures per intentar pal·liar el descens de les reserves dels embassaments, i emmarcat en la situació de prealerta per sequera, l’Agència Catalana de l’Aigua ha aprovat una producció de prop de 27 hm³ d’aigua de les dessalinitzadores del Llobregat i la Tordera per al període comprès entre l’octubre passat i el maig del 2020.

Fent un símil, les dessalinitzadores proporcionaran en sis mesos l’equivalent a tenir un altre embassament de Sant Ponç ple disponible.

A més a més, per assegurar el consum dels propers sis mesos, l’Agència Catalana de l’Aigua reserva prop de 200 hm³ del sistema Ter Llobregat, encaminats a l’abastiment, bàsicament, del consum urbà.

El temps podria ajudar entre divendres i dissabte

La situació meteorològica de la setmana va encaminada a un més que possible episodi de pluges generals que arribaria entre divendres i dissabte i que podria afectar especialment el vessant sud dels Pirineus, just on hi ha les capçaleres del Ter i el Llobregat i on tenim també els embassaments amb més volum emmagatzemable.

No serà la solució a la sequera, però tot suma.