
Aquests dies és fàcil que hi hagi gelades a molts punts de Catalunya, sobretot als Pirineus i a les comarques interiors, però també en alguns trams del prelitoral o molt a la vora de la costa.
Aquest fet ha fet aparèixer alguns dubtes sobre com utilitzar els termes gelada, gebrada, glaçada i rosada.
Així doncs, avui era gelada, pues el basal no estàva glaçat i el cel era clar i 1°C?
I ahir, era gebrada, pues marxava la mica de boira que habia hagut durant la nit i el basal tampoc era glaçat. pic.twitter.com/T7TcYQjwDk
— Paqui Soldado (@paquisoldado) November 22, 2020
Glaçada
Un article del meteoròleg Joan Arús apunta que cal puntualitzar la diferència entre gel i glaç: “Parlarem de gel quan és producte artificial i, de glaç, quan ve de la natura“. A més, també cal tenir present que la glaçada no és cap hidrometeor (relacionat amb l’aigua), sinó un fenomen tèrmic. En aquest sentit, el Diccionari de meteorologia del Termcat defineix glaçada com el descens de la temperatura de l’aire fins a un valor igual o inferior als 0 ºC i és això el que provoca que es glaci l’aigua.
Gebrada
La gebrada és una precipitació en forma de gebre. La distingirem per la formació de cristalls de glaç, que provenen de la sublimació del vapor d’aigua, i gotes d’aigua subfoses, que es congelen i es dipositen sobre els objectes amb què entren en contacte, quan tenen una temperatura per sota els 0 ºC. Per això, la gebrada acostuma a produir-se els dies amb boira.
Rosada
La diferència principal amb la gebrada és que es forma amb una temperatura per sobre dels 0 ºC. Es tracta, doncs, de gotes d’aigua que provenen de la condensació del vapor d’aigua present a l’aire que és prop de la superfície terrestre. És molt habitual quan la superfície de cotxes o vegetació es refreda més que l’aire que hi ha a l’entorn. La rosada s’anomena rou en mallorquí, banyadura en menorquí i ros en valencià.
Gelada
La gelada és un tipus de rosada. La diferència principal és que els cristalls de glaç es formen per contacte directe amb el vapor d’aigua de l’atmosfera a l’estat sòlid, i prenen un aspecte com de vellut cristal·lí i blanc, en lloc d’una crosta envidriada, relliscosa i transparent. La gelada es forma quan hi ha cel ras i poc vent, mentre que en la gebrada el cel és emboirat, com va passar per les dates de Nadal del 2018 a moltes comarques catalanes.