Els geòlegs catalans han denunciat que actualment no existeix un mapa on se situïn els punts crítics de Catalunya, que podrien patir el risc d’una esllavissada o despreniment. Ho ha denunciat el vicepresident del Col·legi de Geòlegs de Catalunya, Xavier Cuello, qui també ha assegurat que hi ha administracions que ja estan col·laborant amb els experts facilitant la informació necessària per fer aquest inventari. “Hi ha administracions que treballen bé i d’altres que esperem que ens donin tota la informació” per poder elaborar aquest cens, ha dit.

L’aigua ha provocat “desequilibris del terreny”

L’entrada no prevista d’aigua en diversos punts del territori català ha modificat equilibris del terreny. Aquest és el raonament que Xavier Cuello ha fet per entendre l’esllavissada que s’ha produït en un talús a Vacarisses i que ha provocat un mort i diversos ferits pel descarrilament d’un tren.

“No existeix el risc zero”

Cuello ha explicat que, tot i que els talussos s’han dissenyat amb “factors de seguretat molt grans”, les condicions meteorològiques han fet de “catalitzador desestabilitzador” i ja han provocat altres esllavissades aquest any. Tot i això, subratlla que aquest és un “fet puntual” i que el “risc zero no existeix”.

La presència d’aigua a la via podia avisar del risc

El vicepresident del Col·legi de Geòlegs de Catalunya considera que el vídeo que va gravar un maquinista dies abans, passant pel mateix punt on es va produir l’esllavissada i on es veu que cau gran quantitat d’aigua, hauria d’haver alertat “que es tractava d’un punt crític”. Segons Xavier Cuello “tant Adif com Renfe haurien de tenir inventariada la zona de l’accident com a punt crític” per tal de fer-se el manteniment necessari i evitar aquest tipus d’accident.