Un nou episodi de pluja ha arribat a la ciutat. La pluja ja va començar a caure dissabte a la tarda i aquest diumenge ha deixat, de mitjana, entre cinc i 10 litres per metre quadrat, tot i que s’han arribat a màxims de 17 litres a la Verneda, 15 a Sant Gervasi o 14 a betevé.

Al llarg de la nit i la matinada de diumenge, les precipitacions s’han concentrat a l’entorn de la Costa Brava i el sector més oriental del país, on han deixat registres de fins a 156 litres a Cruïlles (el Baix Empordà) o 143 litres per metre quadrat a Navata (l’Alt Empordà).

Diumenge amb moltes estones de paraigua a Barcelona

La pluja ha guanyat presència al llarg del matí a la costa barcelonina, malgrat que els registres més notoris de precipitació s’han registrat a les comarques gironines i al nord de la Costa Central. Les caputxes i els paraigües han tornat al carrer per enèsima vegada aquest any.

Imatge de la platja de Sant Sebastià
Platja de Sant Sebastià, diumenge, 18 de novembre, a mig matí. Font: Skyline

Vent i mal estat de la mar

El vent de llevant s’ha sentit també amb energia entre el migdia i la tarda a la façana marítima de la ciutat, amb ratxes de 40 km/h. De fet, les fortes ratxes de vent assolides al matí han provocat caigudes de branques i de fulles de palmeres al passeig Marítim, que han obligat els vehicles a esquivar-les. També han tirat a terra algunes motos.

Un dels elements més rellevants d’aquest episodi de llevant ha estat el mal estat de la mar. Dissabte les onades ja van superar de mitjana els dos metres d’alçària, amb onades puntuals de més de 3,5 metres. Diumenge, a les 9 h, la boia del Port de Barcelona, propietat de Ports de l’Estat, registrava onades de 2,05 m d’alçària significant, amb pics màxims de fins a 3,2 metres.

En aquest sentit, convé recordar que dissabte l’Ajuntament ja va activar el pla d’emergència per mal estat de la mar en fase d’alerta. És per això que recomana que s’eviti anar a les platges i recorda que està prohibit accedir als espigons i banyar-se: està hissada la bandera vermella a tot el litoral barceloní. Tot i això, alguns curiosos han ignorat les indicacions i al llarg del matí s’han apropat als espigons de la platja de la Barceloneta per viure de prop el temporal marítim i fotografiar les onades. També hi ha hagut surfistes que s’han ficat a l’aigua, tot i la presència d’agents de la Guàrdia Urbana.

Pendents del desbordament dels rius a les comarques gironines

La llevantada ha estat especialment efectiva durant les darreres hores a les comarques gironines.

Protecció Civil manté l’alerta del pla Inuncat per l’episodi de pluja intensa i abundant que al llarg de les últimes hores ha provocat l’augment del cabal dels rius a l’Alt i al Baix Empordà. Destaca que convé estar molt atents a l’evolució dels rius Manol, Daro, Onyar, Muga i Tordera i la riera Gotarra pel fet que el creixement del cabal afecti els trams baixos i que es produeixi el desbordament de la llera en algun punt.

El Llobregat i el Besòs, de moment, sense afectacions

La pluja ha caigut, de moment, de forma minsa a la conca del Besòs i sobretot del Llobregat. Segons les dades de l’Agència Catalana de l’Aigua, a les 11 h de diumenge, el Besòs duia un cabal de tan sols 13 metres cúbics per segon al seu pas per l’aforament de Santa Coloma de Gramenet, un registre lluny dels més de 75 metres cúbics per segon de dijous passat.

En el cas del Llobregat, cal destacar que, diumenge a les 11 h, portava un cabal de 33 metres cúbics per segon al seu pas per Sant Joan Despí. Dijous, 15 de novembre, va assolir un pic de més de 1.000 metres cúbics per segon.

Les pluges abundants previstes a l’entorn del massís del Montseny, al llarg de diumenge, podrien fer créixer el cabal del Besòs a la desembocadura.

El temporal anirà de baixa dilluns

L’onatge minvarà a partir de la matinada de dilluns, malgrat que encara hi haurà mar de fons i onades de més d’un metre i mig d’alçària. El vent girarà a gregal i encara es farà notar moderat de bon matí. A la tarda, perdrà empenta. Dimarts, en canvi, s’albira una nova tongada de ruixats durant la segona meitat de la jornada.

A ‘btv el temps’, trobareu l’última hora del temporal de pluja i mala mar que afecta Barcelona.