La tempesta del 15 de novembre de 2018 Foto: Alfons Puertas (@alfons_pc)

La forta tempesta d’aquest dijous ha deixat un total de 74 llamps a Barcelona, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. La pluja intensa va anar acompanyada d’una tempesta elèctrica que es va concentrar, sobretot a la ciutat de Barcelona, ja que, per exemple, a l’Hospitalet de Llobregat van caure 11 llamps i a Badalona només sis.

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”El riu Llobregat es desborda com no ho havia fet en anys” style=”flat” shape=”square” color=”pink” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/medi-ambient/riu-llobregat-desborda-pluja-novembre/|||” css=”.vc_custom_1542209372527{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}” el_id=”caixa-vermella”][/vc_column][/vc_row]

23 llamps núvol terra a Barcelona

Aquest dijous, d’aquests 74 llamps caiguts a la ciutat de Barcelona, 23 han estat de categoria núvol-terra, és a dir, que arriben a tocar terra. Precisament, a Barcelona, un d’aquests núvols terra va caure al carrer de Mallorca, i va provocar el despreniment de part d’una façana.

Al llarg del dia, la Xarxa de Detecció de Descàrregues Elèctriques (XDDE) va registrar un total de 1.294 llamps núvol terra, dels quals 545 van caure a Catalunya —la resta sobre el mar—. El Meteocat considera que l’episodi d’aquesta tempesta elèctrica és destacat per aquesta època de l’any perquè la mitjana de llamps a Catalunya del mes de novembre pel període 2004-2017 és de 1.227 llamps núvol terra. En aquest mapa del Meteocat es mostra la distribució dels llamps, la distribució espacial de les descàrregues núvol terra.

meteocat llamps catalunya mapa

És categoria núvol núvol quan el llamp descarrega entre dos núvols propers, mentre que núvol terra vol dir que la descàrrega es produeix entre el núvol i la superfície. La majoria de descàrregues núvol terra acostumen a transferir càrrega negativa.

Quants llamps cauen cada any a Catalunya?

Segons dades del Meteocat, cada any es registren més de 64.000 llamps núvol terra a Catalunya. Les zones on més llamps cauen és Prepirineu i Pirineu. En canvi, a les zones litorals com, per exemple, Barcelona, la densitat de llamps anuals és molt més baixa.

Com es detecten els llamps?

Des de l’any 2003, el Servei Meteorològic de Catalunya va posar en marxa l’anomenada Xarxa de Detecció de Descàrregues Elèctriques atmosfèriques. Està format per quatres estacions que recullen la informació de forma remota i permeten la detecció a temps real de tempestes i pronostiquen la seva trajectòria. Les dades dels llamps permeten crear un mapa de les parts més actives de les tempestes. Tota la informació dels llamps que cauen al territori es recullen a temps real.