Aquests dies, amb totes les mirades centrades en la pandèmia de la covid-19, cal tenir present i no oblidar-se que l’escalfament global segueix oferint dades alarmants i preocupants aquest 2020, amb tan sols tres mesos transcorreguts.
Després d’un 2019 en què el planeta Terra va experimentar el segon any més càlid en 140 anys, els primers mesos d’aquest 2020 mantenen aquesta tendència, que s’aproxima o fins i tot supera rècords mensuals històrics: el gener va ser el més càlid registrat; el febrer, el segon més calorós de la història, i el març s’ha mantingut ben a prop del segon i tercer març més càlids registrats.
Una crisi que no hem d’oblidar
L’escalfament de l’atmosfera està reaccionant a un augment vertiginós dels nivells de diòxid de carboni, principal responsable de l’efecte d’hivernacle i que ara es troba en les concentracions més altes des que se’n tenen registres.
Amb tots els focus centrats a combatre el coronavirus, aquest continuat augment de la temperatura global és un recordatori que el canvi climàtic encara és un greu problema i una crisi que cal afrontar amb urgència.
Les conseqüències d’aquest escalfament global són incomptables, des de la desaparició de les glaceres fins a l’augment dels incendis forestals, passant per la pèrdua de diversitat marina, l’augment del nivell del mar, la proliferació de malalties, les sequeres i la pèrdua de producció agrícola, entre d’altres.
Si les dades mensuals de temperatura segueixen aquest ritme, i sembla que així serà, és molt probable que aquest 2020 acabi sent un dels anys més càlids dels que se’n té constància, això sense tenir en compte un esdeveniment climatològic com El Niño, que afegeix més calor a l’atmosfera.
📢March #temperature highlights from #Copernicus #C3S:
🌡️Globally, it was on a par with the second and third warmest Marches in our record
🌡️In Europe, well above average around the Baltic sea and in the east but average or below in the westMore detail➡️https://t.co/L3VXA5PobD pic.twitter.com/DBcrJhAEJe
— Copernicus ECMWF (@CopernicusECMWF) April 9, 2020
January-to-March was the second warmest such period for the globe, behind 2016: https://t.co/AWd6TkukrR #StateOfClimate pic.twitter.com/pzoAgKTHVa
— NOAA NCEI Climate (@NOAANCEIclimate) April 14, 2020
De fet, les darreres estimacions de la NOAA auguren que, amb un 75% de probabilitats aquest 2020 acabarà sent l’any més càlid de la històra. Asseguren també amb més d’un 99,9 % que enguany serà un dels cinc anys més càlids de la història en els, com a mínim, més de 140 anys de dades de què disposen.
La pandèmia no frenarà la crisi climàtica
La pandèmia de la covid-19
que està provocant el tancament temporal d’empreses i indústries a causa de les mesures de distanciament social i quarantena, també afectarà les economies mundials de manera suficient per frenar el continu augment dels nivells de diòxid de carboni atmosfèric alliberats.
No obstant això, aquesta desacceleració no invertirà la tendència d’escalfament de la Terra. Durant els últims 150 anys, més o menys, la humanitat ha estat afegint grans quantitats de CO2 a l’atmosfera i això no es reduirà fàcilment, ni amb una recessió mundial. Un exemple el trobem en les crisis i recessions anteriors, que no van aconseguir detenir el canvi climàtic.
1/ Key global temperature 🌡️ data sets from @NOAA @NASAGISS @JMA_kishou @ECMWF @MetOffice, reinforce that 2015-2019 were the five warmest years since 1850 says @WMO #StateoftheClimate report pic.twitter.com/aRG18W5wXN
— Met Office Science (@MetOffice_Sci) March 10, 2020