El secretari general de Treball, Josep Ginesta, ha dit en una entrevista al ‘btvnoticies vespre’ que totes aquelles empreses que “no tinguin mitjans de protecció adequats” per als seus treballadors haurien de “paralitzar l’activitat” i fer un ERTO. Ginesta recomana aquesta solució per a aquells negocis que hagin de reempendre l’activitat en aquesta nova pròrroga del confinament pel coronavirus i no puguin mantenir la distància de seguretat entre treballadors, i que tampoc no disposin d’equips de protecció individuals (EPI).

Pel que fa als treballadors que estan en processos d’ERTO pel coronavirus i que no han cobrat l’atur aquest mes d’abril, Ginesta ha demanat a l’Estat una “flexibilització” en la tramitació i pagament de les nòmines o part d’aquestes abans del pròxim pagament del maig. Segons el secretari general de Treball, a falta de dades detallades, a Catalunya podria haver-hi més de mig milió de treballadors que no han cobrat la prestació dels 654.313 afectats per un ERTO. Segons el Departament de Treball fins a aquest divendres s’han presentat 88.838 expedients de regulació temporal d’ocupació en territori català, la majoria a la demarcació de Barcelona i han afectat principament el sector dels serveis.

Ginesta s’ha fet seva la reclamació dels pagaments que el president Quim Torra li ha fet a Pedro Sánchez, sense rebre encara cap resposta. A més, ha explicat que posa a disposició del Govern espanyol treballadors del SOC per fer aquesta agilització en els pagaments de l’atur, en espera de rebre el vistiplau de l’Administració central. Ha detallat que tots aquests treballadors de reforç treballaran de manera telemàtica.