La Taula Comunitària del Rec Comtal ha publicat un full de ruta amb les accions que consideren que s’han d’aplicar per preservar l’antiga sèquia que abastia la ciutat. El manifest el signen una quinzena d’entitats de Barcelona i Montcada i Reixac que des de fa anys defensen la recuperació, protecció i divulgació del rec. Asseguren que calen mesures perquè “les amenaces que l’envolten són moltes”.
Moltes d’aquestes mesures es troben en un calaix des de fa temps, com ara el projecte Agrovallbona o el canvi de qualificació dels terrenys dels horts de La Ponderosa per evitar que s’hi edifiquin pisos. També demanen iniciar les obres per recuperar el tram del rec Comtal entre Vallbona i la Trinitat Vella i mantenir el cabal suficient de la sèquia per mantenir la flora i la fauna en el context de sequera.
Recuperar l’antiga sèquia a la Trinitat Vella i Sant Andreu
El manifest reclama també la recuperació i senyalització del rec Comtal a l’interior del barri de la Trinitat Vella, així com la restauració del tram de la sèquia amb aigua, la vegetació a la zona via de Bàrcino i la senyalització del pont de Torrent Parera, la Roca Foradada, el pont de la Porta de Ferro i la font del Niño. També volen recuperar la sèquia en diferents punts del districte de Sant Martí, amb especial atenció a l’antic camí Fondal.
El soterrament de l’R2 i projectes comunitaris
Les entitats veuen el soterrament de l’R2 com una oportunitat per connectar el rec amb la llera del Besòs. Defensen també la gestió de rutes i accions des d’un marc comunitari amb les entitats del territori. En aquest sentit, inclouen la necessitat d’estabilitzar el projecte El Rec es mou! entre els barris de Can Sant Joan i Vallbona o crear el Centre d’Interpretació del Rec Comtal i de la Història de Sant Andreu a les cases del carrer del Pont de Sant Andreu de Palomar.