Diverses entitats de Barcelona i Montcada i Reixac han demanat oficialment la protecció del tram del rec Comtal al seu pas per Vallbona. Constituïts com a Taula Comunitària del Rec Comtal, les entitats volen també preservar de l’especulació urbanística el terreny agrícola de La Ponderosa. Abans de l’estiu, la taula ja va presentar un manifest que feia una crida per protegir la sèquia i el terreny agrícola regat amb les seves aigües. Ara, han oficialitzat la demanda amb un escrit presentat a l’Oficina d’Atenció al Ciutadà de Nou Barris.

Un dels pocs trams del rec al descobert

El tram del rec Comtal que passa per Nou Barris i Montcada és l’únic a l’aire lliure. D’aquí la importància de la seva conservació, segons les entitats. “A la resta de Barcelona hi ha diversos trams que s’han trobat darrerament, que no tenen aigua”, explica Arnaldo Gil, de l’Arxiu Històric de Roquetes – Nou Barris, una de les entitats de la taula, “l’únic lloc on es pot veure com corre l’aigua és al tram de Nou Barris. I el que volem és blindar-ho en cas que es construeixi o es faci qualsevol tipus d’obra al barri de Vallbona, que no impliqui la desaparició d’aquest tram a cel descobert”.

El circuit del rec que pertany a Montcada ja està protegit, però el pas de la sèquia per Vallbona no té cap tipus de protecció. És per això que les entitats demanen catalogar-lo com a patrimoni, davant possibles construccions o edificacions urbanístiques.

La Ponderosa, regada amb les aigües del rec

A Vallbona, a més, hi ha set hectàrees regades amb les aigües de l’històric rec Comtal. Són els terrenys coneguts com La Ponderosa. Les entitats de Barcelona i Montcada també volen protegir aquest espai agrícola molt lligat al rec. “Veiem que el rec Comtal i La Ponderosa són dues coses que estan lligades. Sense rec Comtal no existiria La Ponderosa i, sense La Ponderosa, no existiria el rec Comtal”, assegura José Luis Conejero, de l’Associació de Veïns Can Sant Joan de Montcada, i “demanem que les administracions se’n facin càrrec i que hi facin coses que siguin pel bé cultural, comú, per a tothom. Sinó amb el temps arribarà l’especulació i acabarem amb això”.

Les entitats defensen un projecte basat en la conversió d’aquest terreny en una escola de formació professional d’agroecologia, amb una reserva de l’espai per a horts comunitaris. Tot plegat gestionat des de la participació veïnal i vinculat al projecte comunitari de dinamització del rec Comtal.

Un espai agrícola identitari del barri

El principal repte de la Taula Comunitària del Rec Comtal és evitar qualsevol edificació als terrenys de La Ponderosa, estretament lligats a la sèquia. Les entitats aposten per mantenir l’activitat agrícola amb alguns canvis, dissenyats a partir de la participació veïnal des de Vallbona i el barris fronterers. Proposen idees com crear un espai de formació professional, sobretot dirigit als joves de Vallbona i dels barris de l’entorn, així com una zona d’horts comunitaris i socials, que disposin de la dinamització de monitors. Volen aprofitar també per fomentar l’horta de proximitat i que s’obri un punt de venda directa com la que existia fins fa uns mesos i que va tancar un cop mort el veterà pagès, Juan Ortuño.