pluja coronavirus Barcelona

L’episodi de pluges d’aquest abril ha estat de rècord, amb registres del tot excepcionals per ser abril i ens deixa també l’inici d’any més plujós de la història a l’Observatori Fabra.

El 33% de la pluja anual, en només quatre dies

Però si desgranen les dades, encara veurem més la magnitud d’aquestes dades. En un clima mediterrani com el nostre, la pluja anual vé condicionada sovint per la presència d’alguns pocs dies amb molta quantitat de pluja.

L’episodi d’aquest abril ens ha deixat registres escandalosos, de més de 200 litres a molts indrets i a tocar dels 250 a la part alta de la ciutat. Per a una mitjana teòrica de pluja a anual d’uns 600 litres anuals, això implica que un terç del que hauria de ploure en tot un any ha caigut en només 81h, en poc menys de quatre dies.

Gairebé la meitat de la pluja anual, concentrada al mes d’abril

Si continuem aquest símil i agafem ara les dades d’aquests primers 22 dies del mes d’abril, trobem registres que es mouen entre els 250 i els 275 litres a indrets com Sants, Les Corts o també al mateix Observatori Fabra, que n’ha registrat fins a dia d’avui 257,3 litres.

No arriba a ser ben bé la meitat de la pluja anual, però molts registres d’aquest abril suposen ja entre el 40 i el 45% del que hauria de ploure en tot un any per a una hipotètica mitjana de 600 litres. I això en només un mes.

Alguns registres freguen ja els 500 litres anuals

Increïble però cert, alguns registres anuals s’acosten a la mitjana climàtica i de manera puntual superen els 500 litres, com és el cas del Rectoret, a Collserola, on ja han recollit 523 litres aquest 2020.

En el cas del pla de Barcelona on més ha plogut és als barris del costat Llobregat. A Sants tenen ja 494 litres acumulats (més d’un 80% del total anual per a una mitjana de 600), a Sant Gervasi 491, a les Corts 477, a Gràcia 472 o els gens despreciables 422 de l’estació meteorològica que betevé té a la seva seu, al Poblenou, una de les zones on plou menys en còmput anual a casa nostra.

Molts registres a la ciutat en què ja s’ha assolit entre un 70-80% de la pluja mitjana anual.

Queden més de vuit mesos per davant i ja tenim la pluja mitjana gairebé encarrilada. Queden lluny encara els històrics 1.000 litres de 2018, però de moment aquest 2020 ja li passa la ma per la cara. Veurem el còmput final a 31 de desembre en què queda.