Foto: Carlos Castillejo. Primer premi de la categoria Tempestes i temps advers del concurs Fotomet 2019.

El 23 de març és el Dia Mundial de la Meteorologia. Aquesta data commemora la creació de l’Organització Meteorològica Mundial (OMM), el 1950.

Com cada any s’han organitzat diferents activitats per impulsar i potenciar aquesta ciència, entorn d’una temàtica concreta. El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha escollit les dades obertes en el món de la meteorologia i ha organitzat un acte al Palau de Pedralbes a què ha assistit el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet. En aquest acte s’ha anunciat que el Meteocat obrirà les dades de les seves estacions de forma imminent.

L’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) ho celebrarà dilluns, 25 de març, al CosmoCaixa. L’acte commemoratiu girarà entorn del lema “El Sol, la Terra i el temps” i hi assistirà la delegada del govern estatal a Catalunya, Teresa Cunillera, i la catedràtica de física atmosfèrica de la Universitat de Barcelona Carme Llasat, i que impartirà la conferència “Com respon el clima davant la variabilitat solar?“.

Per la seva banda, l’Associació Catalana d’Observadors Meteorològics (ACOM) va organitzar, un any més, la Setmana Catalana de Meteorologia. Dissabte, 16 de març, va tenir lloc la 24a edició de les Jornades Meteocat al CosmoCaixa, amb la neu, la climatologia a la muntanya i les allaus com a fil conductor.

L’ACOM també ha impulsat el concurs fotogràfic Fotomet 2019 amb les fotografies següents premiades:

Foto: Carlos Castillejo. Primer premi de la categoria de tempestes i temps advers del concurs Fotomet 2019

 

Foto: Enric Navarrete. Primer premi de la categoria de paisatges meteorològics del concurs Fotomet 2019