Dreta Eixample contaminació cotxes

Eixample Respira ha reclamat a la Generalitat “un gran pacte anticontaminació” que inclogui totes les administracions amb competències en matèria de mobilitat a l’àmbit metropolità, és a dir, govern català, Ajuntament de Barcelona, Àrea Metropolitana de Barcelona i Estat. La plataforma veïnal alerta que l’Eixample ja ha superat els nivells de contaminació prepandèmia i reclama “mesures urgents i efectives” per aturar la cpol·lució. La plataforma ja va demanar “un gran pacte de ciutat”, però ara vol anar més enllà i considera que cal que tots els ens competetents s’impliquin per aconseguir un aire més net.

Reunió amb la Direcció de Qualitat de l’Aire i Canvi Climàtic

La plataforma Eixample Respira es reuneix aquest dimarts a la tarda amb Marc Sanglas, el director de Qualitat de l’Aire i Canvi Climàtic del Departament d’Acció Climàtica. Per això, ha fet un comunicat en què denuncia que s’està incomplint sistemàticament la normativa europea de qualitat de l’aire i les noves recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut (OMS).

De fet, l’entitat denuncia que l’Eixample ja ha superat els nivells de contaminació prepandèmia i el veïnat està preocupat. Remarca que la crisi sanitària ha marcat un parentèsi que s’ha acabat. Aquest hivern les emissions de NO2 s’han situat als nivells del 2019. També destaca que s’ha declarat l’avís preventiu de contaminació per PM10 del 18 de gener al 4 de febrer, amb “només un dia d’interrupció”.

“Això no pot continuar així”

També lamenta que la contaminació de l’aire i el soroll són un dels principals problemes de salut pública a l’entorn metropolità i denuncia que la problemàtica s’ha obivat per part de les administracions. “Això no pot continuar així” es queixa. Per això, insta la Direcció General de Qualitat de l’Aire i Canvi Climàtic que actuï per reduir els nivells de pol·lució a l’àmbit metropolità. La solució implica una “reducció dràstica” del trànsit viari.

El comunicat també recorda que a Barcelona i l’aèra metropolitanta resideix gairebé la meitat de la població catalana i que, justament, l’Eixample és un dels districtes més poblats, amb 266.000 habitants. La plataforma assegura que els veïns estan molt preocupats pels efectes que aquesta contaminació genera sobre la seva salut física i mental, sobretot en els més vulnerables: infants, gent gran i col·lectius amb malalties cròniques.