La via Laietana afrontarà a partir de l’1 de març una transformació que la mantindrà en obres durant més de dos anys. Els treballs es dividiran en dues fases. En la primera (uns 14 mesos), s’actuarà entre la plaça d’Urquinaona i la d’Antoni Maura, i en la segona (un any més), s’arribarà fins a Correus. La reforma provocarà afectacions al trànsit. La més destacada és que a partir de l’abril no es podrà creuar la via Laietana sencera de pujada.

Les obres començaran amb la renovació dels serveis que passen pel subsol (aigua, electricitat…) i tot seguit es farà la urbanització, amb voreres més amples, places noves, carril bici i menys trànsit privat. Durant el mes de març s’actuarà a la vorera Besòs entre Urquinaona i el carrer de Jonqueres i es podrà seguir pujant per via Laietana com fins ara. De baixada, quedarà obert un carril bus i un altre per al trànsit privat.

Itinerari alternatiu a partir de l’abril

A partir de l’abril, els treballs passaran a l’altra vorera i això afectarà el trànsit de pujada, tant el privat com també el transport públic. Quedarà obert només un carril per arribar a la plaça d’Antoni Maura i accedir als pàrquings de la zona, però no serà possible arribar fins a Urquinaona. De baixada, es mantindran oberts un carril bus i un altre per al trànsit privat. També a l’abril quedarà tallat el carrer de Jonqueres, que es reformarà i passarà a ser de plataforma única, amb menys trànsit.

L’Ajuntament de Barcelona ha dissenyat un itinerari alternatiu per als vehicles que no puguin pujar per la via Laietana. La ruta passa per l’avinguda del Marquès de l’Argentera, el passeig de Picasso, el de Lluís Companys i la ronda de Sant Pere. Aquest itinerari també el faran les línies de bus 47, V15 i V17 que circulen de pujada per la via Laietana. El Bus del Barri 120 mantindrà inicialment el recorregut habitual. Les bicicletes també s’hauran d’adaptar als canvis.

Segons dades del 2018, cada dia passen per la via Laietana més de 47.000 vehicles, la majoria de baixada (28.700). En canvi, de pujada en són uns 18.700. El consistori assegura que l’itinerari alternatiu que s’ha dissenyat està format per carrers prou amples per absorbir sense problemes el trànsit que passa per la via Laietana de pujada.

Sense afectació als vianants

L’accés als aparcaments i guals de la via Laietana i entorns estarà garantit, i es mantindran les places reservades per a hotels i persones amb mobilitat reduïda. Els vianants es podran moure sense problemes, tot i que tindran recorreguts marcats segons avancin les obres. Les sortides de metro no tindran afectacions importants. Pel que fa a la parada de taxis, seguirà a Antoni Maura fins que no s’actuï a la plaça, i llavors es mourà a la ubicació definitiva a Joaquim Pou.

Per explicar les obres i les afectacions, l’Ajuntament ha preparat una campanya informativa, que inclou un butlletí digital (via correu electrònic o Telegram) per estar la dia dels treballs. A més, un grup d’informadors està repartint fulletons sobre l’abast de les obres als comerciants de la via Laietana i entorns.