En els primers nou mesos del 2021, l’Eixample no ha complert cap dia amb el nou límit d’emissions de diòxid de nitrogen que ha establert l’Organització Mundial de la Salut (OMS), i que generen sobretot els cotxes. Les dades de les estacions de mesura de la contaminació de la Generalitat mostren que tots els dies de l’any s’han superat els 10 micrograms/m3 que ha marcat l’OMS, en lloc dels 40 que hi havia fixat fins ara. De fet, l’estació de l’Eixample només s’ha apropat al nou llindar un dia de tot el 2021. Va ser el passat 31 de gener, un diumenge de fortes ventades, quan es va assolir als 10,5 µg/m3.

Durant el 2021 la mitjana d’emissions de diòxid de nitrogen és de 33,8 µg/m3, és a dir que triplica el nou límit de l’OMS. En canvi, la majoria de dies, al voltant de 200, sí que s’ha complert amb l’antic topall de 40 µg/m3.

2020: Només es compleix cinc dies i durant el confinament domiciliari

Per trobar una data en la qual l’estació de l’Eixample sí que compleix amb el nou límit de l’OMS cal anar fins al 2020. L’any passat va haver-hi cinc dies que l’estació no va superar el nou topall d’emissions. Tots, però, coincideixen amb l’inici de la pandèmia quan estava en vigor en confinament domiciliari i el trànsit es va arribar a reduir fins a un 70 %.

El Tibidabo, l’únic punt de la ciutat on es respira bé

Les dades d’emissions de diòxid de nitrogen milloren a mesura que ens allunyem del centre de Barcelona. A l’estació de Gràcia, per exemple, només un dia de tot el 2021 s’ha complert el nou topall de l’OMS, també el 31 de gener. En canvi, al Poblenou els dies que no superen el límit són 9, i a l’estació de la Vall d’Hebron pugen a 36. On sí que es compleixen els objectius són a l’estació de l’Observatori Fabra, al Tibidabo. Aquí la majoria dels dies, uns 200, les emissions de diòxid de nitrogen van ser inferiors a 10 µg/m3, i només 55 dies es va superar aquest topall. De fet, la mitjana anual en aquesta estació és de 8,2 µg/m3.