La contaminació continua en el punt de mira i la situació meteorològica tampoc no acompanya. A l’Eixample cal remuntar-se gairebé dos anys i mig enrere per trobar dies amb més contaminació per NO2 que alguns dies d’aquest hivern.

Un dia del desembre i un altre del gener marquen el sostre a l’Eixample

Va ser el dia 15 de desembre del 2021 que, amb 86,3 ug/m3 de mitjana diària, ha registrat més contaminació per NO2, el gas que es lliga més al trànsit rodat. Ben a prop el segueix el molt més recent 27 de gener d’aquest 2022, amb 84,5 ug/m3.

Cal remuntar-se al 17 de setembre del 2019 per trobar un dia amb més contaminació. Aleshores es van superar els 90 ug/m3 de mitjana diària.

Situació semblant a altres estacions barcelonines

La situació més o menys es repeteix a la resta d’estacions de mesura de contaminació de la ciutat de Barcelona. La contaminació torna als nivells previs a la pandèmia, tot i que en algunes estacions encara no s’arriba als màxims de l’hivern 2019/2020.

Els casos més cridaners són, juntament amb el de l’Eixample, els de les estació de mesura de la Ciutadella i Sants. En el cas de la Ciutadella, aquest 28 de gener es va registrar el dia amb més contaminació des del juny del 2019, fa ja més de dos anys i mig. En el cas de Sants, el 15 de desembre d’aquest hivern és el dia amb més contaminació des de l’octubre del 2019, també fa més de dos anys.

Però com hem dit, altres indrets encara no hi arriben, tot i que queden a tocar.

A la Vall d’Hebron, per exemple, només un dia del desembre del 2020 i un altre del febrer del 2021 superen el 15 de desembre i el 25 de gener del present hivern. El mateix passa al Poblenou, on només dos dies del novembre del 2020 i un del desembre del mateix any superen els registres del dia 26 de gener d’enguany.

L’hivern, l’estació amb més contaminació

Evidentment dependrà molt del dia, però sí que és cert que la contaminació anual a Barcelona acostuma a fer el seu màxim durant els mesos hivernals.

Es tracta de l’estació de l’any més propícia a trobar anticiclons feixucs com el d’enguany i també el moment de l’any en què es donen inversions tèrmiques marcades que dificulten molt la dispersió dels contaminants.

No hem d’oblidar, però, que el problema és estrictament humà, en què també la situació meteorològica té un paper clau. Així, tot i ser hivern, trobem dies netíssims en moments puntuals associats a grans ventades o pluges, com el Gloria del 2020 o el Filomena del 2021, entre altres.

El dia amb menys contaminació registrat mai queda, de moment, en mans del 10 de maig del 2020, un diumenge plujós i ventós en plena pandèmia. Sense la mobilitat habitual (estàvem en ple confinament), es van donar tots els ingredients perquè aquell dia la contaminació mitjana per NO2 marqués 8.5 ug/m3, una dada que aquests dies es multiplica per 10.