Epicentre del terratrèmol. Font: IGN

Un terratrèmol de magnitud 3.0 en aigües obertes del Mediterrani, desenes de milles mar endins de la Costa Brava i ja al golf de Lleó, ha estat percebut pels sismòmetres que l’ICTJA-CSIC té repartits per Barcelona, dins del projecte SANIMS.

Una major nitidesa, gràcies al confinament

Detectar un terratrèmol d’aquesta magnitud a gairebé 200 km de distància no és cap novetat. Tal com ens afirma el doctor Jordi Diaz, investigador científic de l’Institut de Ciències de la Terra Jaume Almera (ICTJA) – CSIC, aquest tipus de sismes es poden arribar a detectar  fins a 500 km de distància en funció de la magnitud, de l’hora del dia o de la seva profunditat.

El que no és tan normal és veure-ho amb una nitidesa tan clara, cosa que és deguda en gran part al confinament, que fa que la imatge sigui molt més neta.

el terratrèmol d’aquest dijous 9 d’abril, vist pels sismòmetres de l’ICTJA-CSIC. Font: ICTJA-CSIC

En aquest gràfic es veu clarament com el sisme arriba a les estacions sísmiques al segon 147 del gràfic (eix horitzontal), moment en què es veu com augmenten les vibracions. És el moment en què arriben les ones primàries associades al sisme (ones P).

Queda molt ben definida l’arribada d’aquestes ones perquè prèviament tenim molts sismòmetres amb una gràfica gairebé plana, associada a la manca de vibracions sísmiques de fons.

El soroll sísmic ha notat una gran baixada a Barcelona

Una altra de les conseqüències del confinament ha estat un descens acusat del soroll sísmic, el moviment de fons de terra associat bàsicament a l’activitat humana i que, evidentment, en una situació de confinament total, ha vist una reducció molt notòria, que arriba a superar el 5 0% del que és usual en una setmana sense confinament.

Imatge del soroll de Fons per a un dels sismòmetres de l’ICTJA -CSIC. Font: ICTJA-CSIC

En aquesta imatge es veu com tant l’amplitud com el període de les ones associades a l’activitat humana ha caigut notablement des de l’entrada de l’estat d’alarma, i molt especialment des de l’arribada del confinament total. Veurem el que triga Barcelona a recuperar el batec normal un cop s’acabi l’estat d’alarma.