En obrir la porta d’entrada de la Bomboneria Pons (carrer d’Olzinelles, 78) ens inunda una intensa olor de xocolata. Des dels anys 60 del segle XX estan especialitzats en aquest dolç que genera moments de felicitat, també per Pasqua. És un dels punts àlgids de l’any d’un establiment que és tot un referent en l’elaboració de xocolata i també de torrons.  Ho vàrem comprovar en enregistrar aquest reportatge del 2015.Va ser la mare del propietari actual, el Joan Anton Pons, qui va començar amb un petit obrador on feien bombons de forma artesanal, després de l’experiència adquirida a la fàbrica de dolços Mauri. La botiga de cara ara al públic es va obrir anys després, quan l’espai ocupat per la porteria es va transformar per atendre els clients, cada cop més nombrosos.

Un obrador a ple rendiment

Per tenir a punt les mones de xocolata quan arribi la Setmana Santa han de començar a preparar-les a partir de gener i febrer. Més de mil unitats cada campanya. Els ous de sis mides diferents i decoracions diverses són els grans protagonistes, els motllos es banyen amb els diferents tipus de xocolata, ja sigui negra, negra sense sucre, amb llet o xocolata blanca, es temperen, s’engreixen, es refreden i es desemmotllen. Són la base per després començar-los a decorar.

L’experiència és un grau

Les treballadores de l’obrador de la Bomboneria Pons tenen molt anys d’experiència treballant la xocolata, algunes fa quatre dècades que estan dedicades a un ofici artesanal que requereix destresa, bon pols i capacitat de concentració. L’especialitat de la Cati és el cornet, que utilitza per ornamentar amb autèntiques filigranes els ous de mides superiors, entre els quals el jumbo, que fan més de mig metre. A més, compten amb més de 150 models de mones dissenyats al llarg dels anys, algunes fetes per encàrrec amb decoracions personalitzades, peces úniques amb un grau de detall que només es pot aconseguir si es treballa a mà. Vaixells, cafeteres, pianos, guitarres, taules de billar, cases i, fins i tot, un camió formigonera estan entre les seves referències.