La cooperativa Som Mobilitat treballa per l’ús de vehicles elèctrics compartits. Funciona a través de comunitats locals i a Gràcia fa unes setmanes que se n’està impulsant una. Ara, ja hi ha vuit persones i dos cotxes elèctrics funcionant, vehicles més eficients i amb 250 km d’autonomia. El grup local de Gràcia espera créixer i ampliar la flota de vehicles elèctrics compartits al districte.

Gràcia té dos cotxes elèctrics compartits

L’opció de compartir vehicles o “car sharing” fa temps que funciona a la ciutat, però ara el que es busca és que aquesta pràctica sigui encara més sostenible. Per això, des de Som Mobilitat es treballa per l’ús del vehicle elèctric seguint la filosofia del vehicle compartit. Es fa a través de grups locals que, apadrinant els cotxes, aconsegueixen ampliar la flota de vehicles. Segons les persones interessades hi haurà més cotxes o menys.

A Gràcia, fa unes setmanes que s’ha engegat el grup local i ara hi ha vuit persones i dos cotxes elèctrics: un a l’aparcament de la plaça d’en Joanic i l’altre al pàrquing de la travessera de Dalt. L’impulsor del projecte local és Cristian Martínez, que fa any va deixar el cotxe familiar i, des d’aleshores, ha apostat pel “car sharing, ara és soci de Som Mobilitat. Explica que “s’ha d’intentar buscar gent, perquè al final cal un mínim de viabilitat de persones que estiguin interessades en un mateix pàrquing on és el vehicle. No ens cal un nombre concret, sinó que depèn de l’ús”.

Autonomia de 250 km

Tot funciona a través d’una aplicació mòbil que permet el lloguer dels vehicles per dies o hores. El preu va des de quatre euros l’hora a 40 euros el dia. Des de l’app es poden trobar els punts de càrrega i també les persones interessades en cada cotxe i les reserves que té el vehicle. El Cristian, que ja ha viatjat amb el cotxe elèctric, assegura que s’ha de perdre la por, ja que creu que és “una tecnologia que funciona, el cotxe fins que no arriba a 0 no es para, té una reserva com els altres, carregant els punts ràpids, en una hora, hora i mitja tens carregat el cotxe i fas 250 km”.

A la ciutat el cotxe elèctric ja va agafant posició i a Gràcia, a més dels dos cotxes, també arribarà una bicicleta elèctrica de càrrega per a empreses. L’objectiu és que s’hi sumi més gent i d’aquesta manera ampliar la flota de cotxes i fer més sostenible i menys contaminant la mobilitat de la ciutat.