foto: Ferran Gil des del Guinardó

Aquest 1 d’abril entra finalment al pòdium dels dies més nets mai registrats al centre de la ciutat mentre que els accessos a Barcelona registren amb un alt grau de probabilitat el dia més net mai vist de les darreres dècades.

Dades de rècord als accessos a Barcelona

La barreja d’un confinament cada cop més dur i una situació meteorològica marcada per la pluja i el vent ha comportat un aire net com mai.

Segons les dades facilitades per Lobelia, aquest 1 d’abril es va registrar una mitjana de només 8.5 µg/m³ d’NO2 a l’entrada a Barcelona des del Vallès. Concretament, a un lloc especialment complicat com és el nexe de la C-17 i la C-58 davant de Torre Baró.

Aquests registres queden lluny dels 18,5 µg/m³ del dia 17 de març o els prop de 20 µg/m³ dels dies 22 i 24 de març, tots també en ple confinament i amb situacions meteorològiques molt semblants.

La situació és calcada al nus del Llobregat, on els 10,2 µg/m³ d’NO2 de mitjana diària queden molt per sota dels 30 µg/m³ dels dies 22 i 24 de març. Aquest escenari es repetix també a la sortida de la Diagonal per la B-23, on els 10.25 µg/m³ d’NO2 mitjà registrat queden lluny dels 19 µg/m³ del dia 22 de març.

Evolució de la contaminació. Elaboració pròpia amb dades de Lobelia

Tercera posició al centre de la ciutat

Al centre de la ciutat també hem respirat un aire excepcionalment net aquest 1 d’abril, tot i que no se superen els registres del 22 de març, que de moment manté el rècord, amb mitjanes diàries de 8-9 µg/m³ d’NO2 a indrets com l’Eixample o Gràcia.

També amb dades de Lobelia, observem com en el cas de la plaça de Gal·la Placídia els 10,1 µg/m³ d’NO2 registrats el primer d’abril queden només per sobre dels 8,1 i 8,4 µg/m³ dels dies 22 i 24 de març.

Passa el mateix a l’Eixample, els Jardinets de Gràcia, la plaça de la Universitat i un llarg etcètera, que han marcat aquest 1 d’abril mitjanes diàries al voltant dels 10 µg/m³.

L’evolució de la contaminació de les darreres setmanes

Lobelia ha realitzat també un estudi amb tot un seguit d’aplicacions per veure l’evolució de la contaminació a Barcelona (i també a Madrid) durant aquestes setmanes de confinament, en el qual es veu com el “batec” usual de Barcelona ha donat pas a un escenari totalment planer i amb uns nivells de qualitat de l’aire realment excepcionals.