L’alcaldessa, Ada Colau, ha demanat a la Generalitat que reorganitzi els seus departaments per destinar més recursos a l’anàlisi de la situació a les residències de gent gran, on el coronavirus està afectant greument perquè “és una evidència que el Departament d’Afers Socials no té prou recursos”. 

Colau ha assegurat que les dades d’afectació que dimecres va anunciar el secretari d’Afers Socials i Famílies, Francesc Iglesies, no coincideixen amb la informació recollida per l’Ajuntament: “Parlava d’un 30 % d’afectació a les residències, però això no quadra amb les dades que nosaltres tenim, les quals parlen d’un 70 % de les residències de gent gran que podrien estar afectades per la covid-19 a la ciutat de Barcelona”, ha detallat.

La batllessa ha explicat que el consistori ha obtingut la xifra mitjançant trucades periòdiques als centres de gent gran i ha assegurat que un dels problemes per fer una diagnosi real és que no s’han fet prou tests: “No pot ser que només es donin les dades confirmades allà on s’hagin fet proves quan s’està reconeixent que a les residències s’han fet pocs tests”, ha criticat.

Salut reubica pacients de les residències a les mútues de treball

Una de les mesures que es van anunciar dimecres per fer front a la crisi de les residències —a un centre de Sant Andreu, per exemple, ja hi ha hagut 31 morts— és el trasllat de pacients a diferents mútues de treball. En una primera fase s’han habilitat 123 places a les clíniques FREMAP i Copèrnic de Barcelona.