excursionista bolets

La temporada de bolets 2022 a Catalunya està en marxa. Si ets dels qui tenen ganes d’anar a buscar bolets aquest cap de setmana, però no hi estàs acostumat, pren nota d’alguns consells per no semblar un pixapins o urbanita quan vagis al bosc. Segons l”Enciclopèdia catalana’, aquest terme s’utilitza per definir les persones de ciutat que van al camp els caps de setmana o durant les vacances.

Per això, t’expliquem què has de saber per gaudir de la temporada de bolets sense haver de patir o posar-te en perill. De fet, cada any els Bombers de la Generalitat realitzen desenes de serveis per buscar boletaires perduts o accidentats a la muntanya. La majoria, a les comarques del Berguedà i el Ripollès.

1. Quin temps farà?

Quan ens preparem a casa per sortir a buscar bolets hem de tenir en compte alguns detalls que poden ajudar a la nostra seguretat. Per exemple, cal tenir en compte la previsió del temps. Sense anar més lluny, el cap de setmana de la Mercè 2022 s’espera que hi hagi pluja a gran part de Catalunya, així que estigues al cas!

2. Què dur de roba?

Bombers i Agents Rurals recomanen vestir de colors vius o dur una armilla reflectora. Asseguren que cal afegir aquests elements a la vestimenta per tal de fer-se visible a l’interior del bosc. També es recomana anar ben calçat i portar roba d’abric.

3. Menjar i aigua

Entre les recomanacions principals també s’aconsella dur força aigua per hidratar-se i alguna cosa de menjar, així com informar amics o família del lloc on s’anirà.

4. No et perdis! Què has de tenir en compte al bosc?

Després de tots els preparatius, arriba el moment: ja som al bosc i ens disposem a començar la cerca de bolets. Però si no volem tenir problemes o acabar perduts, recordem quines coses ens podrien ajudar:

  • Pren punts de referència de l’entorn: camins, barrancs o el lloc on has aparcat el cotxe.
  • Recorda que a la tardor els dies s’escurcen i que es fa fosc abans. Així que estigues pendent del rellotge.
  • Duu sempre el telèfon mòbil amb accés a internet operatiu per si et perds o t’allunyes del grup.
  • Pensa que si et quedes sense cobertura, al telèfon d’emergències, el 112, s’hi pot trucar igualment i si la trucada es fa des de l’aplicació gratuïta My112, permet geolocalitzar-la, cosa que facilita les feines de recerca dels Bombers de la Generalitat.

5. Recomanacions i prohibicions per collir bolets

A banda de les recomanacions de seguretat, els Agent Rurals fan una crida a collir bolets amb precaució. Cal tenir en compte que:

  • Per evitar intoxicacions, cal collir només aquelles espècies que ja coneixes, per evitar-ne les tòxiques, que es poden confondre fàcilment amb les comestibles.
  • Tingues cura de no fer malbé ni la terra ni l’entorn.
  • Porta un cistell airejat per afavorir la dispersió d’espores i que així surtin bolets nous.
  • Deixa el bosc net i emporta’t les deixalles.