tardor 2020

La tardor astronòmica 2020, és a dir, el dia de l’equinocci de tardor, és el 22 de setembre. Després de 91 dies d’estiu, comença oficialment la tardor a primera hora de la tarda, concretament a les 15.31 h.

La tardor d’enguany durarà 89 dies i 20 hores i s’allargarà fins a les 12.02 h del 21 de desembre, moment en què la tardor ens abandonarà per donar la benvinguda a l’hivern.

Curiositats de l’equinocci de tardor

Com bé diu la paraula, “equinocci” vol dir “igual dia que nit”, 12 hores de dia i 12 hores de nit, tot i que ben bé no sigui així.

El dia del canvi d’estació (equinocci) tindrem 12 hores i nou minuts de sol i no serà fins a tres dies després, el 25 de setembre, quan tindrem l’equilux, que, aleshores sí, ens brindarà exactament 12 hores de dia i 12 hores de nit.

Els dies més propers a l’equinocci de tardor són també els dies de l’any en què tenim més pèrdua absoluta de llum solar per dia. Concretament es perden prop de dos minuts i 44 segons de llum cada dia, entre el que es perd amb l’albada i la posta de sol. El mateix passa a la primavera, tot i que en aquest darrer cas no tenim cap pèrdua de llum solar sinó guany.

Les hores de llum solar s’aniran escurçant i, en només 89 dies, passarem de les 12 hores i vuit minuts de sol a les nou hores i 11 minuts del solstici d’hivern, el 21 de desembre, que marcarà l’inici de l’hivern. Haurem perdut prop de tres hores de sol entre el matí i la tarda i haurem arribat també al dia més curt de l’any.

L’astronomia de la tardor

La tardor del 2020 ens farà parlar de planetes. Venus a l’albada (amb Mart fins a principis d’octubre) i Júpiter i Saturn a la posta de sol (amb Mart a partir de mitjans d’octubre) seran visibles des de casa nostra sempre que les condicions meteorològiques acompanyin.

A més a més, hi haurà dos eclipsis durant la tardor d’enguany, tot i que cap serà visible des de Barcelona.

El primer arribarà el 30 de novembre i serà un eclipsi penumbràtic de Lluna, visible a Àsia, Oceania i Amèrica.

El segon, molt més espectacular, serà un eclipsi total de sol el dia 14 de desembre, tot i que només serà visible a Sud-amèrica, el Pacífic, l’Antàrtida i algunes zones de l’oceà Atlàntic.

A Barcelona caldrà esperar al juny del 2021 per poder gaudir d’un altre eclipsi.

La tardor, l’estació del temut canvi horari

La tardor ens tornarà a brindarun canvi horari que ens farà passar de l’horari d’estiu en què vivim a hores d’ara a l’horari d’hivern, amb una hora menys de llum a la tarda.

Això passarà enguany el cap de setmana del 24 i 25 d’octubre. La matinada del diumenge 25, quan el rellotge marqui les tres de la matinada el farem tornar a les 2 h de manera que, sent molt optimistes, aquella nit dormirem una hora més.

El dissabte 24 el sol marxarà gairebé a les set de la tarda mentre que l’endemà, dia 25, ja ho farà abans de les 18 h.