tardor 2023

La tardor 2023 ja està a punt d’arribar. La tardor astronòmica, és a dir, el dia de l’equinocci de tardor, és enguany el 23 de setembre. Després de 93 dies d’estiu, l’inici de la tardor començarà oficialment a les 8.50 h d’aquest dia, segons els càlculs de l’Observatori Astronòmic Nacional. Serà aleshores quan ja podrem dir: “Benvinguda, tardor”.

La tardor d’enguany durarà 89 dies i 21 hores i s’allargarà fins al 22 de desembre, moment en què la tardor ens abandonarà per donar la benvinguda a l’hivern.

Tardor 2023: curiositats de l’equinocci

Com bé diu la paraula, “equinocci” vol dir “igual dia que nit“, 12 hores de dia i 12 hores de nit, tot i que ben bé no sigui així.

El dia del canvi d’estació (equinocci) tindrem 12 hores i vuit minuts de sol i no serà fins a tres dies després, el 26 de setembre, quan tindrem l’equilux, que, aleshores sí, ens brindarà exactament 12 hores de dia i 12 hores de nit.

Les hores de llum solar s’aniran escurçant i, en només 89 dies, passarem de les 12 hores i set minuts de sol a les nou hores i 11 minuts del solstici d’hivern, el 22 de desembre, que marcarà l’inici de l’hivern. Haurem perdut prop de tres hores de sol entre el matí i la tarda i haurem arribat també al dia més curt de l’any.

Dos eclipsis, però només un de visible a Barcelona

La tardor del 2023 ens farà parlar de planetes. Júpiter, Saturn i Venus es veuran amb l’inici de l’estació i seran visibles des de casa nostra sempre que les condicions meteorològiques acompanyin. Mart i Mercuri es passejaran pel nostre cel de dia durant tota la tardor, de manera que no es podran observar.

A més a més, hi haurà dos eclipsis durant la tardor d’enguany, tot i que només un serà visible des de Barcelona.

El primer serà un eclipsi anul·lar de sol entre la tarda i el vespre del 14 d’octubre, tot i que no serà visible des d’Europa. Es podrà observar a Amèrica i, de manera parcial, a les illes Canàries.

El segon arribarà el dimarts 28 d’octubre i serà un eclipsi parcial de lluna, que es podrà veure parcialment a casa nostra entre les 21.31 h i les 22.59 h. Malgrat tot, serà un eclipsi molt menor a Barcelona on, en el seu moment màxim, a les 22.14 h, amb prou feines veurem com una petita porció del disc lunar queda tapada per la Terra.

La tardor, l’estació del temut canvi horari

La tardor ens tornarà a brindar un canvi horari que ens farà passar de l’horari d’estiu en què vivim a hores d’ara a l’horari d’hivern, amb una hora menys de llum a la tarda.

Això passarà enguany el cap de setmana del 28 i 29 d’octubre. La matinada del diumenge 29, quan el rellotge marqui les tres de la matinada el farem tornar a les 2 h de manera que, sent molt optimistes, aquella nit dormirem una hora més.

El dissabte 28 el sol marxarà gairebé a les set de la tarda mentre que l’endemà, dia 29, ja ho farà abans de les 18 h.