tardor 2021

La tardor 2022 comença a mitjans del mes de setembre. La tardor astronòmica, és a dir, el dia de l’equinocci de tardor, és enguany el 23 de setembre. Després de 93 dies d’estiu, l’inici de la tardor començarà oficialment a les 03:04 h d’aquest dia, segons els càlculs de l’Observatori Astronòmic Nacional. Serà aleshores quan ja podrem dir “benvinguda, tardor“.

La tardor d’enguany durarà 89 dies i 21 hores i s’allargarà fins al 21 de desembre, moment en què la tardor ens abandonarà per donar la benvinguda a l’hivern.

Quan és el proper canvi d’hora 2022?

Curiositats de l’equinocci de tardor

Com bé diu la paraula, “equinocci” vol dir “igual dia que nit“, 12 hores de dia i 12 hores de nit, tot i que ben bé no sigui així.

El dia del canvi d’estació (equinocci) tindrem 12 hores i nou minuts de sol i no serà fins a tres dies després, el 26 de setembre, quan tindrem l’equilux, que, aleshores sí, ens brindarà exactament 12 hores de dia i 12 hores de nit.

Els dies més propers a l’equinocci de tardor són també els dies de l’any en què tenim més pèrdua absoluta de llum solar per dia. Concretament, es perden prop de dos minuts i 44 segons de llum cada dia, entre el que es perd amb l’albada i la posta de sol. El mateix passa a la primavera, tot i que en aquest darrer cas no tenim cap pèrdua de llum solar sinó guany.

El proper canvi important de temps podria arribar coincidint amb les festes de la Mercè
S’entreveu un retorn clar de la inestabilitat a finals de setmana, encara per concretar

Les hores de llum solar s’aniran escurçant i, en només 89 dies, passarem de les 12 hores i set minuts de sol a les nou hores i 11 minuts del solstici d’hivern, el 21 de desembre, que marcarà l’inici de l’hivern. Haurem perdut prop de tres hores de sol entre el matí i la tarda i haurem arribat també al dia més curt de l’any.

Dos eclipsis, però només un de visible a Barcelona

La tardor del 2022 ens farà parlar de planetes. Júpiter i Saturn es veuran amb l’inici de l’estació i seran visibles des de casa nostra sempre que les condicions meteorològiques acompanyin. Mart, Venus i Mercuri s’afegiran al nostre cel a partir del desembre.

A més a més, hi haurà dos eclipsis durant la tardor d’enguany, tot i que només un serà visible des de Barcelona.

El primer arribarà el dimarts 25 d’octubre i serà un eclipsi parcial de sol, que es podrà veure parcialment a casa nostra abans de la sortida del sol. Malgrat tot, serà un eclipsi molt menor a Barcelona on, en el seu moment màxim, cap al migdia, amb prou feines veurem com una petitíssima porció del disc solar queda tapada per la Lluna.

Lluna plena d’octubre 2022: Quan és? Dia i hora per veure-la
A més de la lluna plena, també es podran veure a ull nu planetes com Saturn, Júpiter o Mart

El segon serà un eclipsi total de Lluna la nit del 7 al 8 de novembre, tot i que no serà visible des d’Europa.

La tardor, l’estació del temut canvi horari

La tardor ens tornarà a brindar un canvi horari que ens farà passar de l’horari d’estiu en què vivim a hores d’ara a l’horari d’hivern, amb una hora menys de llum a la tarda.

Això passarà enguany el cap de setmana del 29 i 30 d’octubre. La matinada del diumenge 30, quan el rellotge marqui les tres de la matinada el farem tornar a les 2 h de manera que, sent molt optimistes, aquella nit dormirem una hora més.

El dissabte 29 el sol marxarà gairebé a les set de la tarda mentre que l’endemà, dia 31, ja ho farà abans de les 18 h.