El 21 de setembre del 1995 hi va haver un episodi de tempestes molt destacables a la costa central, i Barcelona va ser dels indrets que més va rebre. Tant és així que els mitjans de comunicació van batejar aquell aiguat com “la tempesta del segle”.

Ja en nits anteriors hi havia hagut alguns aiguats costaners entre el Baix Penedès i el Maresme. Passades les vuit del vespre del 21 de setembre del 1995 es van iniciar els xàfecs intensos a diversos punts del litoral central. Tot i això, el fort aiguat de Barcelona va tenir lloc una mica més tard, concretament entre les 10 i les 11 de la nit, quan es van formar potents nuvolades al vessant marítim de Collserola i van començar a descarregar amb virulència contra tot pronòstic.

Situació poc definida en superfície

La situació meteorològica estava marcada pel pas d’un solc sobre Catalunya acompanyat d’aire fred a nivells mitjans i alts. D’altra banda, en superfície hi havia una depressió al golf de Cadis, mentre que a Catalunya el flux de vent a nivells baixos era força indefinit.

La tramuntana es va imposar al nord de la Costa Brava, mentre que a la resta va ser un dia dominat pel règim de brises. Precisament, això va afavorir que bufés vent de component marítim que va arrossegar una massa d’aire humit cap a Catalunya i, alhora, que es formessin línies de convergència, les qual es van encarregar de disparar el creixement de nuvolades.

Aiguats importants, però molt irregulars

Les pluges van ser molt irregulars. Mentre que a la Zona Franca només es van recollir 6,1 l/m2, a la plaça de Lesseps se’n van acumular 91,9 l/m2. Tot i això, el Servei Meteorològic de Catalunya estima que es podrien haver superat els 100-110 l/m2 a la zona del Camp Nou i de la Sagrada Família.

Aquestes van ser les acumulacions més importants registrades a Barcelona al llarg d’aquell dia:

  • 91,9 l/m2 a Lesseps
  • 89,5 l/m2 a la Sagrera
  • 85,3 l/m2 a Can Bruixa
  • 85,0 l/m2 al carrer de Pelai
  • 74,3 l/m2 a l’Observatori Fabra

Al Garraf i al Baix Penedès també va ploure amb intensitat. Es van arribar a acumular 97,5 l/m2 a Sitges i 87,2 l/m2 a Coma-ruga.

La intensitat torrencial de la pluja, clau en les inundacions

Altres vegades hi ha hagut registres semblants, sense les conseqüències d’aquell episodi. Què va tenir d’especial, doncs?

La resposta rau en la intensitat amb què va caure la pluja. La major part de la precipitació es va acumular en poc més de mitja hora. El pluviòmetre de CLABSA (Clavegueram de Barcelona SA) de la plaça de Lesseps va recollir 19,6 l/m2 en cinc minuts i fins a 51,8 l/m2 en 20 minuts.

Tanta pluja en tan poc temps va convertir els carrers en torrents improvisats, resseguint el traçat de les diverses rieres que travessen Barcelona. L’aigua va baixar amb tanta força que, a banda de provocar inundacions a molts punts del municipi, va arribar a arrossegar vehicles i, a més, va causar la mort d’una persona.