tardor 2021

La tardor 2022 arriba després d’un estiu que ha estat excepcionalment càlid, només superat, i per poques dècimes, per l’estiu del 2003. També s’ha estat arrossegant la manca de pluja fins a finals d’agost, quan els ruixats i les tempestes van prendre protagonisme.

Ja veurem si la tardor, que climàticament és l’estació més plujosa de l’any, fa valdre el seu paper i ajuda a mitigar la sequera, que fa molts mesos que dura. Els models estacionals deixen entreveure que la tardor podria ser normal o una mica més plujosa de l’habitual a la costa catalana. El que mostren també, i de manera prou clara, és que podria continuar l’anomalia positiva de la temperatura, tot deixant una tardor més càlida del compte. Com es comporta, però, en realitat?

Com s’entreveu el temps de l’octubre? Què en diuen els mapes?
Els principals models de previsió a llarg termini coincideixen clarament en pronosticar un octubre més càlid del normal

Màximes de la tardor a l’Observatori Fabra

Diàriament pots consultar les dades de temperatura màxima de l’estació automàtica del Meteocat a l’Observatori Fabra i comparar-les amb les que serien usuals per a diferents mesos de l’any d’acord amb les dades climàtiques proporcionades per l’Observatori Fabra per al període de referència 1991-2020.

Mitjana de les màximes de l’agost: 28,8 ºC

Mitjana de les màximes del setembre: 24,9 ºC

Mitjana de les màximes de l’octubre: 20,6 ºC

Mitjana de les màximes del novembre: 15,3 ºC

Mitjana de les màximes del desembre: 12,2 ºC

Mínimes de la tardor a l’Observatori Fabra

De la mateixa manera, pots consultar les dades de temperatura mínima de l’estació automàtica del Meteocat a l’Observatori Fabra i comparar-les amb les que serien usuals per a diferents mesos de l’any d’acord amb les dades climàtiques proporcionades per l’Observatori Fabra per al període de referència 1991-2020.

Mitjana de les mínimes de l’agost: 19,9 ºC

Mitjana de les mínimes del setembre: 16,8 ºC

Mitjana de les mínimes de l’octubre: 13,7 ºC

Mitjana de les mínimes del novembre: 9,2 ºC

Mitjana de les mínimes del desembre: 6,7 ºC