El conseller d’Acció Climàtica de la Generalitat, David Mascort, ha fet una crida a la “solidaritat territorial” si acaben arribant vaixells amb aigua a Barcelona procedents d’altres territoris de Catalunya. De fet, una de les opcions més plausibles és que puguin venir del port de Tarragona, fet que ha aixecat les suspicàcies de la Plataforma en Defensa de l’Ebre.

“Una solució temporal d’un, dos o tres vaixells per portar aigua a veïns de Barcelona que no tenen aigua, de veritat que això és un drama?“, s’ha preguntat Mascort en una entrevista a EFE. El conseller ha dit que “entendria la preocupació” si s’estiguessin posant tubs per a una transvasament des de l’Ebre i ha demanat “solidaritat territorial amb la gent que ho passarà malament perquè no té aigua”.

La situació hídrica de Tarragona, millor que la de Barcelona

Mascort també ha subratllat que a Tarragona la situació no és la mateixa que a Barcelona, ja que “no consumeixen tota la dotació d’aigua que tenen”, o el que és el mateix, “tenen prou aigua per cobrir les seves necessitats”. També ha reiterat que només s’activarà l’opció dels vaixells si no hi ha alternativa i que no serà tot just s’activi la fase d’emergència (quan els pantans de les conques internes arribin al 16 %). “No preveig que sigui durant el primer trimestre”, ha assegurat.

El consum s’ha reduït el mes de novembre

Actualment, el sistema Ter Llobregat, que abasteix 202 municipis de Barcelona i part de Tarragona que tenen uns sis milions d’habitants, està en fase de preemergència, amb les reserves al 18 %. Mascort ha dit a EFE que es veu “incapaç” de dir quan s’arribarà al 16 % perquè depèn de les pluges i del consum. En aquest sentit ha dit que espera que al mes de novembre es constati una caiguda del consum d’aigua que creu serà “força inferior al del novembre passat” a Catalunya.