El Port de Barcelona està preparant les instal·lacions per rebre vaixells amb aigua per pal·liar la sequera. En una entrevista a ‘El món a RAC1’, el conseller d’Acció Climàtica, David Mascort i Subiranas, ha assegurat que s’està treballant en “totes les fórmules per aconseguir aigua”. El conseller també ha advertit que “aquesta aigua és molt cara” i que suposa una despesa molt alta que s’haurà d’assumir.

El conseller ha detallat que s’estan fent les obres d’adequació al port perquè hi puguin arribar aquestes embarcacions. Es tracta d’uns treballs que suposen una inversió de quatre milions d’euros i que podrien estar a punt en un parell de mesos.

Entre quatre i 10 euros per m³

Mascort ha assegurat que els vaixells vindran d’on hi hagi aigua, ja sigui Tarragona, Múrcia o Marsella. En tot cas, ha insistit que s’estan estudiant tots els escenaris, i que al port s’hi han fet les obres perquè en el moment en què sigui necessari aquestes naus hi puguin atracar.

Ara bé, el conseller ha reiterat que aquesta aigua costa “molts diners” i ha calculat que pot suposar una despesa d’entre quatre i 10 euros per m³ que s’haurà d’assumir. Per això, ha fet una crida a l’estalvi i a tenir en compte que cada gota compta.

Barcelona, en fase de preemergència

Justament aquest dimarts, la Generalitat ha decretat la fase de preemergència per sequera a l’àrea de Barcelona, al sistema Ter-Llobregat. Una decisió que s’ha pres després que els darrers mesos l’estat dels embassaments no hagi millorat. Actualment són al 18 % de capacitat i, per això, la intenció és avançar les restriccions per combatre la falta d’aigua.

El 2008 van arribar a Barcelona dos vaixells amb aigua

Catalunya va viure una greu sequera l’any 2008 i van arribar a Barcelona dos vaixells carregats amb aigua potable. El primer va venir de Tarragona i el segon va arribar de Marsella amb aigua del Roine. Aquest últim va generar força debat per la qualitat de l’aigua i per l’oposició de les entitats ecologistes.

Unes setmanes després la pluja va resoldre la situació i es va tancar l’episodi de sequera a Barcelona i el conjunt de Catalunya.