Una primavera plujosa i el confinament han estat la combinació perfecta perquè la naturalesa hagi agafat embranzida a Barcelona. De fet, ja fa anys que la ciutat aposta per la naturalització (menys intervenció) dels espais verds i l’estat d’alarma pel coronavirus hi ha ajudat. “El que ha fet això és donar un impuls a tota aquesta política de naturalització”, explica Izaskun Martí, de la Direcció d’Espais Verds i Biodiversitat de Barcelona.

La previsió és que en els propers tres anys s’incrementi el nombre d’espais on es realitza gestió ecològica i naturalitzada. Com per exemple a l’entorn de la Sagrada Família, que s’ha convertit en un refugi de biodiversitat. També al Parc de la Ciutadella s’estudia convertir alguns parterres en prats.

Escocells més verds

En aquest sentit, una de les imatges més destacades ha estat la dels escocells frondosos del carrer de Balmes. La Direcció d’Espais Verds i Biodiversitat explica que l’increment de la vegetació als escocells té l’objectiu d’afavorir la biodiversitat i, per tant, el control biològic de les plagues dels arbres. Per aquest motiu, també vol impulsar la plantació d’herbes i flors als escocells. Per a molts veïns, aquesta és una oportunitat per deixar a un costat el gris de la ciutat, tot i que insisteixen en la importància del manteniment d’aquesta vegetació.

Escocells carrer de Balmes

D’altra banda, per alguns barcelonins veure prats amb herba seca o vegetació a les voreres fa sensació de deixadesa. La Direcció d’Espais Verds i Biodiversitat insisteix que ara és el moment en què es treballa per desbrossar i fer un manteniment de la vegetació autòctona de la ciutat.

L’Ajuntament potencia la naturalització

A principis de juny l’Ajuntament va anunciar que potenciarà la naturalització de la ciutat, aprofitant que la flora i la fauna han guanyat pes a Barcelona durant el confinament. En aquesta línia, s’augmentarà el verd de biodiversitat en 130 hectàrees de la ciutat. És a dir, es deixarà que l’herba creixi més i es podaran menys els arbres —entre altres actuacions— per afavorir la diversitat d’espècies tant de plantes com d’animals.

Comparteix a: