El primer trimestre del 2020 ha suposat una baixada del 3,9 % del PIB català, segons les dades de l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat). I això que, en el còmput dels primers tres mesos de l’any, només s’hi inclouen 15 dies de confinament del març. Tot fa pensar, per tant, que aquesta dada serà molt pitjor quan s’avaluï l’impacte en els mesos d’abril, maig i juny, quan les restriccions van ser més estrictes.

“Del segon trimestre, encara no en tenim dades, però fa terror“. Així ho ha assegurat al programa ‘Reset’, de betevé Carme García, sòcia de FJM Advocats i membre de la comissió executiva del Col·legi d’Economistes de Catalunya. García, que també és coordinadora del Grup d’Experts per a la Reactivació de l’Economia Catalana (GEREC), pronostica que les dades del segon trimestre “com a mínim, duplicaran” les del primer, la qual cosa suposaria una davallada del 8 % del PIB català.

“Quin país volem?”

Carme García també ha dit que ara cal “intentar reaccionar“, tot i que creu que “serà més lent del que ens pensàvem“. La coordinadora del GEREC, a més, considera “imprescindible” la digitalització, alhora que “cal definir quin país volem d’aquí a 10 0 15 anys i començar a posar-ne les bases”.

En aquest sentit, l’economista afirma que Catalunya ha de “triar si volem continuar sent un país industrial o no”. García també ha lamentat el fet que, “si haguéssim tingut un corredor mediterrani, tindríem una indústria més forta” per suportar el cop que suposa la crisi actual.