contenidors neteja

Saps com reciclar el plàstic, el porexpan i el paper de regal? Una de les imatges més freqüents després del Nadal és veure els contenidors d’arreu de Catalunya plens a vessar d’aquests materials per embolicar els regals. De fet, n’és tanta la quantitat que moltes vegades no hi caben i s’amunteguen fora del contenidor.

Normalment, el que més ple queda és el de paper, però és correcte llençar tots els residus dels regals que han portat Ses Majestats al contenidor blau? Per evitar errors comuns, fem un repàs de diferents situacions que us podeu trobar i a on cal abocar cada material.

Reciclar a casa: 7 consells

 • Reciclar paper de regal amb trossos de cinta adhesiva, llaços o objectes metàl·lics
  En aquest cas, cal separar el paper de regal de la resta de materials. El paper l’abocarem al contenidor blau, la cinta adhesiva anirà al rebuig general, mentre que els llaços fets amb plàstic i/o els objectes metàl·lics caldrà llençar-los a l’abocador groc.
 • Reciclar caixes cartró amb peces de porexpan a l’interior
  Moltes joguines venen dins de grans caixes de cartró i embolcallades en porexpan perquè no es facin malbé. A l’hora de reciclar, és important separar tots dos materials i llençar la caixa de cartró al contenidor blau mentre que el porexpan l’abocarem al groc.
 • Reciclar el cartró amb plàstic i brides
  Joguines com les nines i ninots que es venen en caixes de cartró tenen una franja de plàstic transparent perquè el regal es pugui veure des de l’exterior i s’aguanten dempeus amb brides. Aquests materials s’han de separar també de la caixa de cartró, la qual llençarem al contenidor blau, i la resta de residus els abocarem al groc.
 • Reciclar piles
  Cal separar la part de l’embolcall fet amb cartró, que llençarem a la fracció blava, de la de plàstic, que anirà al groc. A més, en cas de tenir piles esgotades és important portar-les als contenidors especials, un punt verd o una deixalleria.
 • Reutilitzar caixes de bombons o galetes
  La capsa exterior acostuma a ser de cartró i, per tant, s’abocarà al contenidor blau, mentre que l’embolcall de l’interior sol ser de plàstic i es llençarà a la fracció groga.
 • Reciclar joguines
  Encara que siguin de plàstic, cal portar-les a una deixalleria o punt verd perquè allà tractaran el material degudament ja que les joguines, en moltes ocasions, incorporen dispositius electrònics que cal separar.
 • Reciclar roba que volem llençar
  Si us han regalat roba nova i us en voleu desfer de l’antiga, cal portar-la a contenidors de roba usada o punts verds.

Altres consells per reciclar

Des de l’Associació Espanyola de Fabricants de Pasta, Paper i Cartró (ASAPEL) també fan un parell de consells a l’hora de reciclar l’embalatge i els embolcalls dels regals que van al contenidor blau.

D’una banda, recomanen emmagatzemar els residus a casa i evitar llençar-los el mateix dia d’una festa assenyalada o l’endemà perquè els contenidors van sobrepassats. D’altra banda, recorden que les caixes s’han de plegar i en cas que l’abocador ja estigui ple, deixar-les plegades i lligades en un costat.