L’aprofitament de la roba ha crescut a Barcelona un 20 % durant els primers sis mesos de l’any, en comparació amb el mateix període de l’any anterior, segons les dades que ha publicat Humana Fundación Pueblo para el Pueblo. Les xifres indiquen que durant el primer semestre del 2019 l’entitat ha recollit 466 tones de tèxtil –equivalent a 1.048.000 peces de roba–, mentre que entre gener i juny de l’any anterior en van ser 388.

Bona part de la roba recollida té, principalment, dos finals: o bé fer-la servir un altre cop donar-li una segona vida, o bé reciclar-la per extreure’n la matèria primera. Segons Humana, tant amb un ús com amb l’altre, la no destrucció d’aquestes peces de roba han suposat un estalvi de 1.477 tones de CO2 a l’atmosfera. Segons la responsable d’Humana a Catalunya, Àgata Soler-Roig, aquestes dades confirmen que la Fundació “s’ha consolidat com un agent de l’economia social, verda i circular”, tot i que reconeix: “Malgrat que els municipis promouen la recollida selectiva del tèxtil, tenim per davant un llarg camí per recórrer plegats”.

La roba, en el cinquè lloc del reciclatge

A tot Catalunya l’entitat informa que el percentatge de reciclatge o aprofitament de la roba és inferior al 12 % –concretament de l’11,7 %–, segons dades recollides de l’Agència Catalana de Residus. Una dada “baixa”, segons Humana, i que representa un tipus de residu que ocupa el cinquè lloc en el rànquing dels més reciclats –per darrere de la matèria orgànica, envasos i plàstics, paper i cartró i el vidre. Amb tot, la responsable d’Humana a Catalunya recorda que “el percentatge de valorització del tèxtil –allò que es recupera del total del residu produït– és el més alt, arriba al 90 %”.

En aquest sentit, l’entitat recorda que “hi ha motius per a l’optimisme amb el creixement de l’economia circular” ja que, afegeix, “el 2025 la recollida selectiva de la fracció tèxtil serà obligatòria per exigència de la Unió Europea en tots els països membres”.