Els comerciants dels voltants del Mercat de l’Abaceria –que ara està en obres– han organitzat per primer cop una fira d’artesans de Nadal. Les parades estaran situades a la travessera de Gràcia, 185, del 23 de desembre al 5 de gener . Elena Carlavilla, propietària d’una òptica, ha explicat que s’han organitzat a través de diferents associacions per buscar artesans que es vulguin situar en aquest espai durant les festes. Assegura que l’objectiu és guanyar en il·luminació i que es vegi que “el comerç de barri està viu, sobretot a la zona del mercat” que està en obres. D’aquesta manera, Carlavilla està convençuda que es fan una “ajuda mútua”, perquè hi ha gent que “pregunta a la fira i després entra als comerços”.

Treball artesà i amb disseny propi

Vanessa Torrente és una artesana italiana que treballa el cuir amb el nom artístic de Giallodicadmio. Explica que les peces que ven són úniques i que les elabora íntegrament excepte el pintat del cuir. Assegura que les vendes a la fira van ser força bones durant el 24 de desembre, però com que és “el primer any encara s’ha d’arrencar”.

Elsa Inzunza forma part del Projecte Minerva de creadores de Gràcia. Utilitza com a matèria primera fusta reciclada dels fusters del barri. Afirma que totes les seves peces són “fetes a mà, tallades, pintades” i amb dissenys propis. Passa els seus dissenys a un paper de calcar de fusta, els talla amb una màquina de marqueteria i, finalment, el procés de polit, acabat i pintat el fa manualment. Considera que la fira va prou bé, però que es tracta d’un “mercat ‘slow'”, que en el seu cas funciona per encàrrec perquè són objectes personalitzats.

Productes de Mèxic a un “preu just”

Josep Giralt té una parada amb productes “d’artesans desafavorits de Mèxic” i assegura que els hi paguen de manera “justa i honesta” per vendre’ls a aquí. Giralt remarca que amb el seu projecte volen evitar que aquests artesans hagin d’acabar “venent a majoristes que els escanyen amb el preu”. Entre els productes que s’hi poden trobar hi ha ponxos i collarets fets amb escates de peix o fulla de palma. Explica que la gent que passa per la seva parada “els agraden molt” els seus productes, però en general “no saben distingir entre un producte artesà i un producte fabricat en sèrie”.