La nevera solidària es troba als Jardins de Montserrat i és una iniciativa per combatre el malbaratament d’aliments. El projecte és originari de l’Associació Humanitària de Voluntariat de Galdakao (GBGE).

A Catalunya hi ha set neveres solidàries. La primera es va instaurar fa tres anys a l’Ateneu l’Harmonia, a Sant Andreu. La de l’Espai Associatiu Lola Anglada, que gestiona el Casal de Joves Queix, n’és la setena.

Una nevera per reaprofitar el menjar

La nevera està oberta a tothom, independentment de la situació socioeconòmica, ja que no és un projecte per cobrir les necessitats alimentàries de persones amb pocs recursos, sinó que té per objectiu evitar el malbaratament d’aliments que diàriament acaben en els contenidors d’escombraries.

Accions per potenciar el residu zero

Segons explica Xavi Becerril, del Casal de Joves Queix, “l’objectiu és reaprofitar aliments i intentar teixir xarxes amb comerços i entitats”. Inaugurada al novembre, la iniciativa ja té una quinzena d’usuaris.

Una part dels aliments que es produeixen a l’hort comunitari de l’Espai Lola Anglada també es deixa a la nevera perquè els usuaris en puguin disposar. I si els productes es fan malbé, tornen a l’hort en forma de compost i així es tanca el cicle de vida dels aliments sense generar residus.