François van den Abeele és un veí de Sarrià d’origen belga que fa 15 anys que viu al barri. La seva preocupació per la contaminació dels oceans el va portar a idear unes ulleres fetes de material reciclat: en aquest cas, de xarxes de pesca i caps. Ara ja ven ulleres en 2000 òptiques de tot Europa i ha decidit obrir la seva primera botiga al carrer Major de Sarrià.

150 contenidors en 27 ports

Actualment a Europa, quan s’espatllen les xarxes de pesca o caps, els pescadors ja no les tiren al mar. Tot i això, “una quarta part dels plàstics trobats a les platges europees prové de la pesca”, denuncia François van den Abeele. Avui en dia, els residus de la pesca es tiren al contenidor de voluminosos i acaben en un abocador. Per això, van den Abeele, ha col·locat 150 contenidors en 27 ports de la costa catalana per recollir aquests residus i convertir-los primer en plàstic granulat i posteriorment en ulleres, allargant així la vida útil del plàstic.

La moda: un sector poc sostenible

François van den Abeele, qui va fundar Sea2see ara fa 4 anys, explica que la moda és el sector més contaminant després del gas i el petroli. Vol demostrar que en aquest sector també hi poden haver objectes de materials reciclats i defensa un consum responsable amb el medi ambient. A partir de principis de l’any que ve té previst començar a vendre també rellotges fets amb el mateix material i amb piles que tinguin una durada més llarga que l’habitual.

Altres exemples de moda ètica

A Barcelona fa només unes setmanes va tenir lloc el Re-Barcelona, un aparador de moda sostenible i ètica. També existeix una aplicació, Ethical Time, per trobar marques respectuoses amb el medi ambient i la producció.