Dissabte 29 d’agost, la ciutat es va despertar amb un refrescament important, després de 22 nits tropicals consecutives a l’Observatori Fabra i molts registres tòrrids al centre de la ciutat.

Del conjunt del mes d’agost també han destacat una vintena de dies amb valors màxims per sobre de la mitjana climàtica d’aquest mes. 

Termòmetres nocturns d’octubre

De dissabte a aquest dilluns predomina un ambient molt més fresc del que tocaria per aquesta època de l’any, amb valors màxims de 24-26 ºC a Barcelona. Els registres de temperatura mínima són, aquests dies, d’entorn als 18 ºC al centre i de només 13-14 ºC a la part alta. Es tracta de termòmetres més propis de finals de setembre o principis d’octubre, més que no pas de finals d’agost.

Malgrat aquest canvi de temps, que també ha deixat moltes tempestes, els valors mitjans d’aquest mes es mantenen per sobre dels valors mitjans per un agost a l’Observatori Fabra i tot sembla indicar que, a falta d’un dia per tancar les dades mensuals, aquest agost, igual que el juliol, passarà a la història com un més càlid. El juny va tancar registres per sota de la mitjana climàtica. 

Es mantindran els termòmetres actuals?

Els mapes del temps apunten a un parell de dies més amb certa inestabilitat atmosfèrica a la Costa Central, propiciada pel fenòmen del rebuf. Malgrat això, els termòmetres no baixaran més i a partir de dijous, 3 de setembre, augmentaran les estones amb sol i els valors màxims pujaran fins als 27-28 ºC. No es recuperarà la calor de setmanes passades, però tampoc es preveu que la fresca del cap de setmana hagi arribat per quedar-se.

Pel que fa a la temperatura nocturna, tot sembla indicar que hem tancat la temporada de nits tòrrides a Barcelona, amb un total de només una nit per sobre dels 25 ºC a l’Observatori Fabra, la del 9 d’agost, amb 26,6 ºC.

Els registres nocturns actuals també es recuperaran lleugerament a finals d’aquesta setmana i podran fregar els 20-21 ºC a la ciutat.