Tossa d'Alp. La Molina

La primera enfarinada de la temporada ja ha arribat a les cotes més altes del Pirineu. Entre divendres a la nit i aquesta matinada les precipitacions han caigut en forma de neu per sobre dels 2.200 a 2.500 metres d’altura. En aquestes cotes s’han acumulat entre 5 i 10 cm de neu i han deixat paisatges emblanquinats.

Tot i això, un muntanyenc informa que a la zona del Puigmal s’hi ha acumulat més d’un pam de neu als 2.800 metres.

La causa d’aquest “tastet” d’hivern a l’alta muntanya la trobem en una entrada d’aire fred en capes mitges i altes de l’atmosfera i vents de component nord, que han fet baixar notablement les temperatures. Aquesta renovació de masses d’aire ha anat acompanyada primer d’un front fred, que ens va creuar la nit de divendres a dissabte, i “a posteriori”, de ruixats i tempestes convectives que van descarregar amb força al nord del país al llarg del dissabte, corresponents a l’aproximació de l’aire fred en altura.

No és gens excepcional que les primeres nevades a cotes altes del Pirineu arribin a les acaballes del mes d’agost.

La retirada dels núvols i la  bona visibilitat matinal han permès fins i tot visualitzar el Puigmal nevat des d’una terrassa del barri de Sant Andreu.

Les xarxes socials s’han inundat d’imatges d’aquesta primera “nevadeta”. Ens ho mostren des de la plana cerdana…

La Tossa d’Alp i el Cadí-Moixeró des de l’Alt Berguedà

Seguidors i aficionats a la meteorologia que han viscut en pròpia pell la primera enfarinada des de les altures, al Niu de l’Àliga:

També ho ensenyen des de l’Alt Empordà mirant cap al Canigó.