pluja estiu

Després d’un agost que en general s’ha presentat càlid i xafogós, arriba un canvi de temps on l’estiu té els dies comptats. Tot i que aquest dijous els termòmetres es van tornar a enfilar fins als 30 – 32 graus i amb bastanta xafogor, aquest divendres podran arribar als 29 ºC i el cap de setmana no superar els 25 ºC.

Si ens centrem amb la predicció d’aquest mateix divendres, cal remarcar que els canvis arribaran a poc a poc: començarà a arribar un canvi de temps important que farà davallar els termòmetres lleugerament, sobretot en referència als valors màxims. Serà durant el cap de setmana que el refrescament serà més evident, així com el risc de xàfecs i tempestes a partir d’aquest mateix vespre.

Tongada de ruixats i tempestes

Al llarg de divendres començarà a arribar una massa d’aire ben freda a les capes altes de l’atmosfera, provinent del nord d’Europa. El fred en alçada, juntament amb l’arriada d’un sistema frontal fa preveure temps sever, especialment a aquesta època de l’any en que venim de dies molt càlids. A partir de mig matí de divendres ja es podran formar els primers ruixats al Pirineu i Prepirineu, i a mesura que vagi avançant la jornada, s’estendran arreu del principat.

La pluja arribarà al prelitoral de Barcelona durant la tarda, mentre que a la capital els ruixats apareixeran entre el vespre i primeres hores de la nit. El contrast tèrmic que hi haurà divendres entre la temperatura de la superfície i en alçada ocasionarà que en molts casos les tempestes siguin fortes, amb pedregades i ratxes fortes de vent i onatge molt alterat. El temps més complicat es preveu entre la nit de divendres i el matí de dissabte. El mar molt més calent del que pertoca per aquesta època de l’any, també facilitarà el creixement de nuvolades i que aquestes deixin tempestes arran de la costa.

Al Pirineu la cota de neu podrà baixar fins als 2100-2200 metres.

Gran part de dissabte s’espera pluja a Barcelona, amb xàfecs més freqüents i intensos fins a migdia. A la tarda les precipitacions seran més disperses i aïllades, però podran seguir deixant alguns xàfecs. El diumenge no farà net i es formaran alguns ruixats, especialment entre les comarques de Girona i Barcelona.

pluja acumulada diumenge 30082020
Pluja acumulada fins dilluns matinada. Font: GFS

L’estiu queda tocat

La temperatura durant el divendres ja començarà a baixar lleugerament a Barcelona, al voltant d’un o dos graus durant les hores diürnes. A la resta del país, el descens serà més marcat. Dissabte els termòmetres tocaran fons i també baixarà la temperatura nocturna. Es podran registrar temperatures més pròpies de finals de setembre que no pas del mes d’agost, amb valors màxims que es mouran entre els 20 i 25 graus de manera generalitzada. A Barcelona, els models assenyalen una màxima al voltant dels 23 i 24 graus.

La temperatura mínima també baixarà de ple. Les nits tropicals quedaran esborrades de la previsió meteorològica i per fi tindrem una pausa després de tants dies amb una temperatura nocturna molt alta i amb xafogor.

A més a més, si els mapes es mantenen ferms, a part d’aquest canvi important de temps del cap de setmana, tot fa pensar que, per uns quants dies, ens oblidarem de la calor intesa. A la temperatura li costarà recuperar-se i sembla que fins a mitjans o finals de la pròxima setmana no acabarà recuperant valors propis per l’època de l’any. Així doncs, arriba un canvi de temps molt important que acomiadarà l’estiu durant uns dies.

temps diagrama
Evolució tèrmica i pluviomètrica segons diferents models meteorològics.