La meteorologia d’aquest 2020, marcat de moment pels mesos càlids i plujosos, feia preveure una mala verema a Can Calopa, la vinya ubicada al Parc Natural de Collserola. La intensa calor de juliol i agost va permetre que els tractaments realitzats per combatre la plaga del míldiu tinguessin efecte i aquesta verema podrà tancar amb una collita molt similar a la de la temporada passada.
Gairebé 5.000 kg de raïm
L’enòleg de Can Calopa, Iñigo Haughey, es mostra satisfet després de l’inici de la verema, dissabte passat, en un any molt convuls per a la cooperativa, en què hi ha hagut excés de pluja per al cep i un ERTO a alguns treballadors, entre els mesos de març i juny.
Haughey explica que es preveu recollir entre 4.000 i 5.000 quilos de raïm, bàsicament de la varietat sirà, garantxa i santjovete. Aquest dimecres continuaran la verema i preveuen acabar-la abans de l’arribada de les properes pluges: “Hem avaçat l’inici de la verema per evitar que el raïm es podreixi”.
D’aquesta manera, explica, segueixen criteris sanitaris de la producció que podrien malmetre la bona qualitat que té ara el raïm “si fa o no fa serà una verema igual que la de l’any passat, però que es preveia molt pitjor”.
A més, la cooperativa vinícola ha treballat aquest any per evitar atacs de la fauna autòctona, amb la instal·lació de xarxes per protegir la vinya dels ocells, la vespa asiàtica i els senglars, i que van ser responsables de molts danys, sobretot durant la mala temporada del 2018. “És el primer any que s’han cobert parts de la vinya i del reg”.
Canvis a Can Calopa
Haughey explica que una altra de les tasques que es fan a Can Calopa, i que es mantindrà un cop acabada la verema, serà arrencar vinya vella i plantar-ne de nova. “Es preveu que per a la propera temporada hi haurà mitja hectàrea més de vinya nova i hi inclourem varietats de raïm diferents. Potser raïm blanc de finca i negre, encara que les varietats estan per determinar. No es faran emplantacions de peus de cep de varietats que ara hi ha a la finca, ja que algunes no s’han adaptat bé al territori i al clima de Barcelona”.
Una altra de les modificacions previstes és la de l’estil de plantació dels ceps. “Actualment els ceps estan plantats molt junts i espaiarem una mica els ceps i la finca”. D’aquesta manera, es vol pal·liar l’efecte de l’alta humitat atmosfèrica que afecta Collserola, que facilita l’arribada de fongs.